Opspuiten of dotteren van de traanweg

Bij het opspuiten van de traanweg wordt de traanweg met een beetje contrastvloeistof opgespoten en in beeld gebracht.

Hierbij wordt de traanweg met behulp van een ballonnetje opgerekt. Hierdoor wordt de traanweg beter doorgankelijk gemaakt.

Hoe verloopt het opspuiten of dotteren van de traanweg?

Het opspuiten of dotteren van de traanweg wordt gedaan met behulp van röntgenonderzoek.

  • U ligt op uw rug op een röntgentafel.
  • Bij het opspuiten van de traanweg wordt de traanweg doorgespoten met een kleine hoeveelheid röntgencontrastmiddel.
  • Vervolgens wordt daar een röntgenfoto van gemaakt. Op het röntgenbeeld is te zien of de traanweg verstopt of vernauwd is en waar de eventuele afwijking zit.
  • Het contrastmiddel wordt via een dun buisje via het traankanaaltje in het ooglid gespoten. Dit contrastmiddel komt uiteindelijk in de neus terecht en stroomt dan naar de keel.
  • Bij het dotteren van de traanweg wordt de vernauwing in de traanweg met behulp van een ballonnetje opgerekt en hierdoor beter doorgankelijk gemaakt.
  • Bij het dotteren van de traanweg wordt via hetzelfde slangetje een dun draadje in de traanweg gebracht, dat er bij de neus weer uitkomt.

Waar vindt het opspuiten of dotteren van de traanweg plaats?

Het opspuiten of dotteren van de traanweg vindt plaats op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.