Lumbaalpunctie

Een lumbaalpunctie is een onderzoek waarbij de neuroloog wat vocht uit uw wervelkolom haalt.

In de wervelkolom zit het ruggenmerg en daaromheen zitten vliezen. Tussen deze vliezen zit vocht (liquor). Door dit vocht te onderzoeken, krijgt de arts informatie over ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwortels. Bij sommige ziekten verandert de liquor namelijk. Ook de druk van de liquor vertelt soms iets over een bepaalde ziekte.

Hoe verloopt een lumbaalpunctie?

Voor een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne naald in het onderste deel van uw rug. Onder het ruggenmerg, bij de lendenwervels, zit een soort holte die met liquor is gevuld. De arts prikt dus niet in het ruggenmerg zelf.

Tijdens een lumbaalpunctie ligt of zit u op een onderzoekstafel. U moet uw knieën zo ver mogelijk optrekken. Breng uw hoofd naar de knieën en maak uw rug zo bol mogelijk. De arts bepaalt de plaats waar zij gaat prikken en zet hier met een pen een stipje. De plaats waar zij prikt zit in het onderste deel van uw rug.

Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten. Het is mogelijk dat u na de lumbaalpunctie nog een uur plat moet blijven liggen. Ga op de dag van de punctie niet meer werken. Doe de eerste paar dagen na de punctie rustig aan.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.