Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken (FEES)

Een FEES is een Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken (FEES).

Bij dit onderzoek wordt een kleine slang (scoop) via de neus ingebracht. Aan het einde van de scoop zit een camera. Hiermee kunnen de keel, de stembanden en het strottenhoofd van boven af worden bekeken vóór en na het slikken.

Hoe verloopt een FEES?

Als de arts of logopedist vermoed dat u slikproblemen heeft, krijgt u een FEES. De KNO-arts brengt via een neusgat de scoop in. Vervolgens krijgt u enkele opdrachten om uit te voeren. U mag dan iets zeggen en slikken. Tijdens het onderzoek bekijkt de logopedist de slikactie. Hierbij kijkt hij of het slikken veilig verloopt en of er geen voeding in de keelholte achterblijft.

Waar vindt een FEES plaats?

Een FEES wordt gemaakt op de polikliniek KNO. De KNO-arts en logopedist zijn dan samen aanwezig.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.