ERCP

ERCP is een vorm van endoscopie.

Met een ERCP kan de arts afwijkingen opsporen, bijvoorbeeld galstenen, tumoren of vernauwingen. Ook kunnen er kleine ingrepen worden gedaan, zoals weefsel weghalen voor onderzoek (biopsie) of galstenen verwijderen. U moet voor een ERCP een dag en een nacht in het ziekenhuis worden opgenomen.

Hoe verloopt een ERCP?

Met een ERCP kan de arts uw galwegen en alvleesklier in beeld brengen. De arts gebruikt daarvoor een dun buisje (endoscoop) met een kleine camera. De arts brengt dit via uw mond in uw lichaam. Op een scherm ziet de arts uw galwegen en alvleesklier.

De arts kan met een ERCP geen ingrepen in de galblaas zelf doen. Galstenen in de galblaas moet de arts tijdens een operatie weghalen.

Hoe bereidt u zich voor op een ERCP?

Hoe u zich voorbereidt op de opname en het onderzoek leest u in de folder.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.