Blaasonderzoek (cystoscopie)

Bij een blaasonderzoek bekijkt de arts met een camera de binnenkant van de blaas.

Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht waar uw klachten vandaan komen. De medische naam voor blaasonderzoek is cystoscopie.

Hoe verloopt een blaasonderzoek?

  • De urinebuis wordt verdoofd met een gel.
  • Via de urinebuis wordt een dunne slang met een camera (scoop) naar binnen geschoven tot het in de blaas ligt. Hierdoor voelt u misschien aandrang om te plassen.
  • Door het buisje brengt de arts water in de blaas.
  • Aan het uiteinde van het buisje zit een lampje dat de blaas aan de binnenkant verlicht en ook een camera. Hiermee bekijkt de arts de binnenkant van de blaas en kunt u ook zelf meekijken.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. De arts vertelt u de uitslag direct na het onderzoek.

Wanneer krijgt u een blaasonderzoek?

U krijgt een blaasonderzoek als u blaasklachten heeft of klachten heeft bij het plassen. Ook wordt een blaasonderzoek verricht als er bloed in de urine zit of als u gecontroleerd wordt na het verwijderen van een blaastumor.

Waar vindt een blaasonderzoek plaats?

Het blaasonderzoek vindt plaats op de polikliniek urologie.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.