Biopsie van de borst

Bij een biopsie van de borst wordt met een holle naald een klein stukje weefsel (het biopt) weggehaald.

De biopsie wordt uitgevoerd door een radioloog, geassisteerd door een radiologisch laborant. De biopsie wordt gedaan onder een plaatselijke verdoving. Het biopt wordt onderzocht op de afdeling pathologie.

Hoe verloopt een biopsie van de borst?

CWZ gebruikt 3 manieren om een biopsie van de borst te nemen:

  • met behulp van echo
  • met behulp van röntgenonderzoek
  • met behulp van een MRI-scan

Als de aandoening in uw borst goed te voelen of te zien is met een echo, kan de radioloog onder echo geleide het gebied vinden en een biopsie nemen. Als de aandoening niet te voelen of niet te zien is met een echo, wordt de biopsie met behulp van een speciaal röntgenapparaat gedaan of met behulp van MRI-scan.

Waar vindt een biopsie van de borst plaats?

Een biopsie vindt plaats op de mammografie kamer op de afdeling radiologie van CWZ.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.