Navigatie:Aambeien (hemorroïden)

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen. Aambeien zorgen soms voor verlies van een beetje bloed, slijm of ontlasting. Soms zakken ze met de ontlasting naar buiten; dat geeft een vervelend, drukkend gevoel. Klachten kunnen worden voorkomen door de stoelgang zacht te houden en goed te regelen. Daarvoor is het eten van voldoende voedingsvezels (zemelen, bruinbrood, etc.) en het drinken van veel water (1½ tot 2 liter per dag) nodig. Ook tijdig toiletbezoek is van belang. Zo moet u bij aandrang het toiletbezoek niet te lang uitstellen. Wanneer u probeert er een zekere regelmaat in te brengen, voorkomt u dat u op ongelegen momenten de ontlasting te lang moet ophouden. Zorg verder voor wat meer beweging en probeer zo nodig wat af te vallen.

De meeste patiënten met aambeienklachten hebben baat bij deze maatregelen en leefregels. Wanneer desondanks de klachten toch voortduren, is verdere behandeling nodig.

Behandeling

Een logische behandeling is het terugbrengen van de zwellichamen op hun oorspronkelijk plaats. Het uitzakken is dan verholpen en de aambeien kunnen dan ook geen klachten meer geven.

  • Bandingmethode: Het uitgezakte en dus overtollige slijmvlies kan met behulp van een rubberbandje worden afgebonden. Het overtollige slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en verlaat tijdens de stoelgang met het rubber bandje het lichaam. Het schieten van het rubberen bandje is in principe pijnloos.
  • Een operatie met ziekenhuisopname is voor aambeien nog maar zelden nodig. Het operatief verwijderen van aambeien wordt alleen bij pijnlijke, volledig uitgezakte en ernstig afgeknelde aambeien gedaan, waarbij een behandeling met de bandingmethode tekort schiet.

Folders


Zoek op ziektebeeld

Heeft u een vraag aan chirurgie?

Heeft u een vraag aan ons? U kunt ons gemakkelijk bereiken via dit digitale contactformulier.