Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Borstvorming man/gynaecomastie

(Chirurgie/heelkunde, Plastische chirurgie)

Ook bij jongens komt het regelmatig voor dat in de puberteit de borstklieren opzwellen. Meestal is dat aan beide zijden, maar het kan ook aan één zijde gebeuren. Deze in de puberteit ontstane vergroting is meestal van korte duur, maar kan ook een paar jaar langer blijven bestaan.

Botontkalking (Osteoporose)

(Radiologie, Orthopedie, Diëtetiek)

Met het ouder worden, worden uw botten brozer. Bij sommige mensen worden de botten erg broos. We spreken dan van botontkalking of osteoporose.

Boulimia nervosa

(Psychiatrie)

Boulimia nervosa; vreetbuien, gevolgd door strategieën om gewichtstoename te voorkomen. Vreetbuien, die meestal in het geheim plaatsvinden, gevolgd door overgeven, kunnen zich een aantal malen per dag voordoen. Op den duur veroorzaakt boulimie psychische en lichamelijke symptomen.

Brandend maagzuur en slokdarmontsteking

(Interne geneeskunde)

Het naar boven stromen van maagzuur in de slokdarm, wat pijn veroorzaakt in de bovenbuik en borst. De voornaamste klachten van brandend maagzuur heeft men meestal direct na een uitgebreide maaltijd of bij vooroverbuigen. Dit zijn: brandende pijn of naar gevoel achter het borstbeen, het ‘zuurbranden’, een zure smaak in de mond ten gevolge van het terugstromen van het maagzuur in keel of mond. Aanhoudend hoesten, boeren en bloed in braaksel.

Brokgevoel

(KNO)

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Het is over het algemeen een onschuldig probleem. Mogelijke bijkomende klachten hierbij kunnen zijn: een slijmprop in de keel die niet weggesliktkan worden, een gevoel dat er een graat of een korreltjein de keel zit, of een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of te vaak slikken. Hierbij kan altijd wel wat slijm geproduceerd worden. Van een brokgevoel wordt gesproken als er geen lichamelijke afwijking gevonden wordt die de klacht kan verklaren 

 

 

Bronchiëctasieën

(Longziekten)

Abnormale verwijding van de bronchiën, wat in een hardnekkige hoest met veel slijm resulteert. De klachten bij bronchiëctasieën worden in de loop der maanden of jaren geleidelijk erger en omvatten: hardnekkige hoest met grote hoeveelheden donkergroen of geel slijm; de hoest is vaak erger als de patiënt ligt, bloed ophoesten. Een slechte adem, gierende ademhaling en kortademigheid en verbrede vingertoppen (trommelstokvingers) met bolvormige nagels.

Brucellose

(Interne geneeskunde)

Zeldzame infectieziekte die men oploopt van vee en zuivelproducten.

Brughoektumor

(Neurochirurgie)

Een brughoektumor is een gezwel dat zich op een welbepaalde plaats binnen de schedel bevindt, namelijk de brughoek. De brughoektumor die het meest voorkomt gaat uit van de achtste hersenzenuw (de gehoors- en evenwichtszenuw, nervus acusticus) die ontspringt uit de pons en loopt naar de opening in het rotsbeen, de zogenaamde inwendige gehoorgang. Hier komt hij samen te liggen met de zevende hersenzenuw of nervus facialis (die de gelaatsspieren aanstuurt). Het gezwel is meestal goedaardig. De meest voorkomende beginklachten zijn dan ook eenzijdige gehoorsdaling en oorsuizen. Duizeligheid komt daarnaast ook vaak voor en wordt meestal aangegeven als een gevoel van onzekerheid ter been. In een verder gevorderd stadium kunnen gevoelstoornissen in het aangezicht, verlamming van het aangezicht, een waterhoofd, hoofdpijn en duizeligheid voorkomen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

(Gynaecologie)

Extra-uteriene graviditeit (EUG); een zwangerschap die buiten de baarmoeder tot ontwikkeling komt, meestal in een eileider. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geeft meestal in de eerste zes à zeven weken klachten, soms zelfs al voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. De meeste vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben een menstruatie overgeslagen, of de laatste menstruatie verliep anders, vaak met minder bloedverlies dan normaal. De klachten kunnen zijn: pijn in de onderbuik, soms aan één kant en onregelmatige vaginale bloedingen die men kan aanzien voor menstruatie.

Candida

(Gynaecologie)

In de vagina leven bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde schimmels kunnen dan gaan overheersen. Er ontstaat een schimmelinfectie, ook wel een candida-infectie genoemd. U kunt last krijgen van jeuk en witte, soms wat brokkelige niet-ruikende vaginale afscheiding. Het slijmvlies van de vagina kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen of vrijen kan hierdoor pijn doen of een branderig gevoel veroorzaken.

Cardiomyopathie

(Cardiologie)

Cardiomyopathie is een verzamelnaam voor ziekten van de hartspier. Bij deze ziekte kunnen de spiercellen van het hart niet goed samentrekken en ontspannen waardoor het hart niet goed kan pompen. Klachten en beperkingen kunnen de ene periode ernstiger zijn dan de andere.

Carpale tunnel syndroom

(Chirurgie/heelkunde, Plastische chirurgie, Neurologie)

Tinteling en pijn in de hand en onderarm door druk op een zenuw ter hoogte van de pols. De klachten doen zich vooral voor in duim, wijs- en middelvinger, binnenzijde van de ringvinger en de handpalm. Het zijn: brandend en tintelend gevoel in hand en vingers en pijn in hand, pols en onderarm.

Cataract

(Oogheelkunde)

Vertroebeling van de ooglens, met als gevolg slechtziendheid. Staar ontwikkelt zich meestal in de loop van maanden of jaren, doet geen pijn en veroorzaakt alleen visuele symptomen: troebel of vertekend zien, stervormige lichtverspreiding door felle lichtbronnen, vooral ’s nachts, kleurveranderingen: voorwerpen lijken roodachtig of gelig en tijdelijke verbetering van het gezichtsvermogen bij mensen die verziend zijn. Ernstige staar kan tot gevolg hebben dat de pupil grijs lijkt.

Caverneus hemangioom

(Neurochirurgie)

Een caverneus hemangioom is in feite een kluwen van abnormale vaatjes, soms met verkalkingen erin en bindweefsel, waaruit lekkage van bloed kan optreden via de abnormale dunne vaatwand. Daardoor kunnen ze geleidelijk aan groter worden en uiteindelijk een aanzienlijke omvang aannemen. Vaak treden ongemerkt kleinere, maar soms ook levensbedreigende grote, bloedingen op vanuit deze cavernomen.

Cervicale en lumbale spondylose

(Orthopedie)

Degeneratie van botten en kraakbeen in de nek waarbij pijn en stijfheid kunnen ontstaan. Veel mensen hebben geen klachten of zullen alleen lichte verschijnselen ervaren. Als de klachten wel optreden, kunnen ze het volgende inhouden:beperkte en pijnlijke beweeglijkheid van de hals, pijn in het achterhoofd. Zeurende pijn of pijnscheuten van de schouders naar de handen en gevoelloosheid, tintelingen en spierzwakte in handen en armen.

Resultaten 81 t/m 100 van 587


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis