Navigatie:

U bent hier:Aandoeningen

Bipolaire stoornis

(Psychiatrie)

De bipolaire stoornis heet ook wel manisch-depressieve stoornis. Bij de bipolaire stoornis wisselt de stemming sterk tussen twee extremen: heel erg uitgelaten of juist heel erg neerslachtig. De periode waarin iemand heel erg uitgelaten of opgewonden is, heet manie. Iemand is overdreven vrolijk, maar kan ook snel boos zijn. De periode waarin iemand zeer somber is, heet depressie. Tussen de twee periodes is de stemming vaak normaal. De uitgelaten of prikkelbare periode moet een paar dagen tot een paar weken duren, wil het een bipolaire stoornis zijn.

Blaaskanker

(Urologie)

Kwaadaardige of niet-kwaadaardige nieuwvormingen in de blaaswand. Blaastumoren veroorzaken eerst nog geen klachten, maar die kunnen later wel optreden: bloed in de urine, doffe pijn in de onderbuik en moeilijk kunnen plassen.

Blaasontsteking

(Urologie)

De blaas is de opslagplaats voor urine en zit onder in de buik. Via de urinebuis kan de urine naar buiten. Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken. Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan telkens een klein beetje plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of in uw rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine.

Blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis)

(Urologie)

Dit is een nog grotendeels onbegrepen ziekte van de blaas die gepaard gaat met verschijnselen van een blaasontsteking: vaak plassen, pijn in de onderbuik en soms bloed in de urine, terwijl geen sprake is van een bacteriële infectie. Deze aandoening komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen

Blaasstenen

(Urologie)

Ronde samenklonteringen van chemische afvalproducten van verschillende afmetingen, die zich geleidelijk in de blaas vormen. Een kleine blaassteen hoeft geen klachten te geven. Als een steen groter wordt, kan hij het slijmvlies van de blaas gaan irriteren en klachten veroorzaken: pijnlijk en moeizaam plassen, frequente aandrang tot urineren en bloed in de urine.

Blindedarmontsteking

(Heelkunde)

Appendicitis; ontsteking van de appendix van de blinde darm, die erge buikpijn veroorzaakt. De klachten verschillen van persoon tot persoon. Ze ontwikkelen zich gewoonlijk binnen enkele uren tot een paar dagen en zijn: plotseling optredende pijn die het eerst boven in de buik of bij de navel wordt gevoeld, misselijkheid met of zonder overgeven.

Bloedarmoede

(Interne geneeskunde)

We spreken van bloedarmoede (anemie) wanneer er te weinig rode bloedcellen in uw bloed zitten of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. In de rode bloedcel zit 'hemoglobine'. Hemoglobine ('Hb') is nodig om zuurstof te vervoeren vanuit uw longen naar alle delen van het lichaam. Wanneer u bloedarmoede heeft, wordt er minder zuurstof vervoerd. Daardoor kunnen verschillende klachten ontstaan. Door bloedarmoede kunt u zich moe en zwak voelen. Bij inspanning wordt u sneller kortademig. Verder kunnen klachten optreden als duizeligheid, het gevoel flauw te vallen, hartkloppingen, transpireren, hoofdpijn en oorsuizen. Bleekheid treedt pas op als het hemoglobine-gehalte sterk is verminderd.

Bloeding in het glasachtig lichaam

(Oogheelkunde)

Bloeding in de geleiachtige substantie die de achterkant van het oog vult als gevolg van gesprongen bloedvaten.

Bloeding in het spijsverteringskanaal

(Maag-darm-leverziekten)

Bloedverlies uit de wand van het spijsverteringskanaal, dat ten dele is waar te nemen in ontlasting of braaksel.

Bloedneus

(KNO)

Iedereen weet wat een bloedneus is: opeens loopt er bloed uit de neus. Het kan uit één neusgat komen, maar ook uit allebei. Bij een bloedneus proeft u vaak de smaak van bloed omdat neus en mond via de neus- en keelholte met elkaar in verbinding staan.

Bloedstollingsafwijkingen

(Interne geneeskunde)

Een groep ziekten die tot excessief en langdurig bloeden leidt.

Bloeduitstorting

(Interne geneeskunde)

Verkleuring van de huid, veroorzaakt door een bloeding in onderliggend weefsel.

Bloedvergiftiging

(Interne geneeskunde)

Infectie waarbij bacteriën zich in het bloed vermenigvuldigen. De klachten bij bloedvergiftiging ontwikkelen zich abrupt en bestaan uit hoge koorts en koude rillingen.

Bloedverlies na de menopauze (Vaginaal bloedverlies na de overgang)

(Gynaecologie)

In de overgang worden uw menstruaties onregelmatig en houden ten slotte op. Wanneer u meer dan een jaar na uw laatste menstruatie opnieuw vaginaal bloed verliest, is het belangrijk uit te zoeken wat hiervan de oorzaak is. Ook als de bloeding binnen enkele dagen vanzelf stopt, moet u contact opnemen met de praktijk.

Boezemfibrilleren

(Cardiologie)

Snelle, ongecoördineerde elektrische prikkels in de boezems. Er treden niet altijd klachten op, maar als ze er zijn, komen ze plotseling op. De volgende klachten kunnen af en toe of aanhoudend voorkomen: hartkloppingen (zich bewust zijn van een onregelmatige of abnormaal snelle hartslag), een licht gevoel in het hoofd, kortademigheid en pijn op de borst.

Boezemtachycardie

(Cardiologie)

Terugkerende episoden van versnelde hartslag, veroorzaakt door de boezems van het hart. De klachten van boezemtachycardie ontwikkelen zich plotseling, en duren van een paar seconden tot enkele uren: hartkloppingen (zich bewust zijn van een onregelmatige of abnormaal snelle hartslag), duizeligheid en pijn op de borst of in de nek.

Borderline

(Psychiatrie)

Het meest kenmerkende van de borderline persoonlijkheidsstoornis (kortweg: BPS of borderline) zijn de sterke wisselingen in stemmingen, gedachten en gedrag. Mensen met borderline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit, reageren extreem. Relaties zijn moeilijk te onderhouden, en wisselen ook sterk. Ook de ideeën en gedachten die ze over zichzelf hebben, wisselen sterk.

Borstcyste

(Heelkunde)

Een stevige, ronde, met vocht gevulde zwelling in het borstweefsel.

Borstkanker

(Chirurgie/heelkunde)

Een kwaadaardig gezwel dat in de borst ontstaat. In het beginstadium heeft borstkanker meestal geen symptomen. Zijn die er uiteindelijk wel, dan doen ze zich meestal in één borst voor: een meestal pijnloze knobbel, die oppervlakkig of dieper in de borst zit, gerimpelde huid op de plaats van de knobbel, die eruitziet als een sinaasappelschil, ingetrokken tepel en bloederige afscheiding uit de tepel.

Borstvlieskanker/mesothelioom

(Longziekten)

Borstvlieskanker (= mesothelioom, ook wel asbestkanker genoemd) is een vorm van kanker die in het borstvlies ontstaat. Mensen die lang met asbest in contact zijn geweest, bijvoorbeeld via het werk, hebben duidelijk een verhoogd risico op het ontstaan van borstvlieskanker. Vaak duurt het lange tijd tussen de blootstelling aan vrije asbestvezels en de uiteindelijke ontwikkeling van een tumor (meestal langer dan 20 jaar, 30 tot 40 jaar of langer). Borstvlieskanker begint te groeien in het borstvlies.Het borstvlies is de verzamelnaam voor het longvlies (vlies dat rondom elke long zit) en het ribvlies (vlies aan de binnenkant van de borstkas). Tussen deze beide vliezen bevindt zich een dunne laag vocht, het pleuravocht. Door het vocht kunnen beide vliezen tijdens het ademen langs elkaar glijden.  Afhankelijk van de plaats van de tumor kan deze doorgroeien door de borstkas, de longen, het middenrif of de organen in de buik.

Resultaten 61 t/m 80 van 587


De gastvrouw helpt graag
De gastvrouw helpt graag
NVZ Kwaliteitsvenster
NVZ Kwaliteitsvenster
Stuur een e-kaartje
Stuur een e-kaartje
Koop een bloemetje
Koop een bloemetje
Bezoek ons restaurant
Bezoek ons restaurant
Een Santeon ziekenhuis