Prikkelbare darm syndroom

Wat is een prikkelbare darm?

Een prikkelbare darm reageert gevoelig op bepaalde prikkels. Welke prikkels dat zijn, is nog niet duidelijk. Een andere naam voor een prikkelbare darm is prikkelbare darm syndroom (PDS).

Waarom naar CWZ met prikkelbare darm?

In CWZ zijn specialisten aanwezig die gespecialiseerd is in de begeleiding van patiënten met PDS. De nadruk van deze begeleiding ligt in het verlichten van de symptomen en het samen uitzoeken van behandelingen.

Meer over prikkelbare darm

Klachten / symptomen prikkelbare darm

Een prikkelbare darm kan veel klachten geven. De belangrijkste zijn:

  • buikpijn en winderigheid. Meestal ontstaat dit tijdens of vlak na het eten. De pijn kan uitstralen naar de rug of de zij. Sommige mensen hebben flinke buikpijnaanvallen, net zo erg als een gal- of niersteenaanval. 
  • ontlastingsproblemen. Veel mensen met PDS hebben afwisselend last van diarree en verstopping. Ook is slijm bij de ontlasting mogelijk. 
  • andere klachten zijn: weinig eetlust, een vol gevoel in de maag en opboeren. Verder hebben veel mensen met een prikkelbare darm ook last van hoofdpijn, rugklachten of een verstoorde nachtrust.

De klachten zijn erg wisselend. Soms heeft iemand lange tijd geen klachten; dan ineens zijn de klachten weer heel heftig. Ook tussen personen verschillen de klachten nogal. De ene persoon kan er goed mee leven; de andere persoon kan soms de normale dagelijkse dingen niet meer doen.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

D

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.