Samen tegen corona: verhalen van CWZ-medewerkers

Op deze pagina vertellen CWZ-medewerkers over hun werk in deze roerige coronatijd. De verhalen zijn opgetekend of gefilmd door onszelf of door externe media. 

Apotheker Hanneke: 'Alle neuzen één kant op'

'Dagelijks hebben we het medicatieverbruik per aantal patiënten landelijk geregistreerd en met elkaar uitgewisseld. Om elkaar te kunnen helpen als het kritisch werd.' Lees haar verhaal (2 juni).

Intercultureel zorgconsulent Mimount over het suikerfeest tijdens corona

De islamitische vastenmaand ramadan zit erop. Het einde van het vasten wordt gevierd met het Suikerfeest. Maar door corona voelt het niet feestelijk. Lees haar verhaal (24 mei).

Verpleegkundige Kim: 'Veel steun van collega's'

In het begin van de coronacrisis was het heel heftig om te werken, we wisten niet wat we konden verwachten. Ik deed 'gewoon' mijn werk. Op een manier zoals ik het liever niet wilde, maar we moesten wel. Lees haar verhaal (7 mei).

Verpleegkundige Jenny had corona

Haar zoontje van 7 moest huilen toen zijn moeder vertelde dat ze het coronavirus onder de leden had. ,,Dan ga je toch dood”, meende hij. Hoewel ze zelf al de eerste coronapatiënten had verpleegd, was CWZ-verpleegkundige Jenny Janssen daar zelf niet zo bang voor. Lees haar verhaal uit De Gelderlander (8 mei).

Verpleegkundige Astrid: 'Yes we can!'

Het was door corona ‘oorlog’ in CWZ. Maar de vijand is, in elk geval voor dit moment, met verve teruggeslagen. Mede dankzij, puur toeval, de net gestarte acute opname afdeling. Verpleegkundige Astrid schreef er een blog over, dat werd opgepikt door De Gelderlander. Lees haar verhaal (8 mei).

Verpleegkundig specialist Keetie: 'Samen komen we er door'

Keetie verpleegkundig specialist orthopedie en traumotlogie (B44) plaatste een berichtje op LinkedIn over haar ervaringen tijdens deze pandemie. 'Ik blijf positief door de mooie kleine dingen te blijven zien. In CWZ bedoel ik dan de saamhorigheid en de collegiale momenten en natuurlijk alles wat we inmiddels al aan positieve ontwikkelingen voorbij hebben zien komen.' Lees haar verhaal (30 april).

Verpleegkundige Ralph is terug na 3 maanden pensioen

'Mijn dochter Kim, werkzaam als verpleegkundige op de longafdeling, zette me aan het denken. Nadat ik haar aangrijpende verhalen hoorde, heb ik mijn hulp* aangeboden. Vooral omdat ik collega’s wil helpen. Ik kan in mijn tuintje blijven zitten, of ik kan die kant op gaan. Dat laatste past beter bij me.' Lees zijn verhaal (29 april).

Hoofd arbo Dianne: 'We testen alle medewerkers met klachten'

Er zijn tot nu toe 130 CWZ’ers positief getest. Van hen zijn er 69 alweer aan het werk; ze waren gemiddeld 16 dagen thuis. Dianne vertelt over het testbeleid en de begeleiding van zieke medewerkers. Lees haar verhaal (28 april).

Schoonmaaksters Shudrianny en Siane: 'We zijn dit gewend'.

Gehuld in schort, mondkapje, veiligheidsbril, handschoenen en ziekenhuisklompen, maken Siane en Shudrianny kamers schoon van corona patiënten in CWZ: ' Als wij ons werk goed doen, dan hoeven we nergens bang voor te zijn'. Lees hun verhaal (23 april).

Transportmedewerker Frans: 'Het lijntje met elkaar koesteren'

‘Normaal rijden we via een spoorboekje: op vaste tijden, met vaste taken. Dat hebben we vanwege corona moeten loslaten. Want alles is en moet nu anders.'  Lees zijn verhaal (21 april). Foto is gemaakt vóór de coronacrisis.

Verpleegkundige Elise: 'Deze kwetsbare patiënt kan er eigenlijk geen corona bij hebben'

Elise werkt bij neurologie en bood aan om extra te werken op een corona-afdeling. Best spannend. Ze was onder de indruk. 'De organisatie staat als een huis en iedereen helpt elkaar'. Lees haar verhaal (17 april).

Internist-infectioloog Tom: 'We hebben een grote crisis toch in goede banen geleid'

Tom Sprong, internist- infectioloog in CWZ, is mede verantwoordelijk voor ons coronabeleid en staat dagelijks op corona afdeling B14. ‘Het is verbazingwekkend hoeveel er geregeld moet worden in deze crisis om alles goed te laten verlopen. Gelukkig doet iedereen zijn best en is er veel hulp van buitenaf’. Lees zijn verhaal (20 april).

Internist-infectioloog Ton: ‘CWZ is snel omgetoverd tot corona-ziekenhuis’

Ton Dofferhof is internist infectioloog in CWZ. Hij is onder de indruk van het aanpassingsvermogen van CWZ. 'Juist dit is waarom we ooit zorgverlener zijn geworden of in het ziekenhuis wilden werken'. Lees zijn verhaal (16 april).

Uroloog Henk: 'Ik besef dat straks de inhaalslag komt'

'Mijn verwachting is dat de zorg na deze epidemie op een totaal andere manier georganiseerd gaat worden, nu we ontdekken hoe veel op afstand kan gebeuren'. Lees zijn verhaal (17 april, artikel uit Reformatorisch Dagblad).

 

Helga van het palliatief team: 'Hij wilde niet dood...'

Helga maakt onderdeel uit van ons palliatief en ondersteunende team. Ze zorgt voor patiënten in hun laatste levensfase. De afgelopen twee weken hielp ze mee op de longafdeling, waar ze eerder 13 jaar werkte. Daar maakte ze van dichtbij mee wat het coronavirus met patiënten, maar ook met collega’s doet. Lees haar verhaal (15 april).

Gepensioneerd IC-verpleegkundige Yvonne springt bij

'Toen ik op Facebook de oproep zag voor extra handjes, reageerde ik direct. Ik heb tijd genoeg, ben fit en gezond, dus ik ga helpen. Weer aan het werk zijn, is fijn en verdrietig tegelijkertijd.' Lees haar verhaal (10 april).

Deskundige infectiepreventie Monica: 'Steeds nieuwe inzichten'

Monica is deskunige infectiepreventie. 'Onze dagen zijn momenteel hectisch. Ik zou graag overal tegelijk aandacht aan willen geven, dit gaat helaas niet.' Lees haar verhaal (7 april).

Arts-assistent Tina: 'Iedereen kan iets bijdragen'

Tina is arts-assistent plastische chirurgie. Ze is beschibaar voor acute zaken, maar heeft zich ook aangemeld voor het COVID team. 'Mocht het nodig zijn om op andere afdelingen bij te springen' Lees haar verhaal (10 april).

1e medewerker restaurant Paul: ‘De saamhorigheid is groot’

Paul is eerste medewerker restaurant. Ook zijn werk is door de coronacrisis flink veranderd. ‘De samenleving leeft enorm mee met ons ziekenhuis. Elke dag krijgen we in het restaurant wel iets aangeboden'. Lees zijn verhaal (6 april).

Ineke en Francis: 'Loslaten lukt nauwelijks'

Het coronavirus maakt het werk van verpleegkundige Francis Kersten en afdelingshoofd Ineke Berendsen extra zwaar. Maar zeggen ze: 'Heel CWZ is er nu voor elkaar. Iedereen heeft hetzelfde doel en we krijgen snel dingen voor elkaar.' Lees hun verhaal (5 april, artikel en foto uit De Gelderlander).

IC-verpleegkundige Erik: 'Alle hens aan dek'

Afgelopen maand zag hij met eigen ogen de ‘COVID-19’ patiëntenstroom op gang komen op de SEH. Een nieuwe stroom van veelal zieke mensen. Sinds deze week springt hij bij op de intensive care. Lees zijn verhaal (2 april).

Longarts Michiel: 'Elke dag overlijdens'

'Soms komt het overlijden zo snel dat de patiënt én familie niet of nauwelijks de tijd krijgen om het besef hierover door te laten dringen', vertelt longarts Michiel Spanbroek. Lees zijn verhaal (1 april, artikel en foto uit De Gelderlander).

Verpleegkundige Janine: 'Een heftig weekend'

Ze werkt op de afdeling longziekten die nu corona-afdeling is. 'Mensen zijn héél erg ziek. Ik vaar altijd op mijn klinische blik, maar daar kan ik nu niet van op aan. Bekijk haar vlogs (sinds 30 maart, Omroep Gelderland)

Arts-assistent SEH Irene: '90% heeft corona'

Irene Schouten is huisarts in opleiding en werkt op de spoedeisende hulp. Ze werkt mee aan 'Frontberichten': vlogs van Nederlanders in vitale beroepen, iedere dag te zien rond 22.10 uur (na Nieuwsuur) op NPO 2. ' Bekijk haar vlog (27 maart).

SEH-verpleegkundige Linda: 'De sfeer is super'

'Opvallend is dat bijna iedereen nu op de spoedeisende hulp komt met longklachten en dus verdacht is. Op het oog zitten ze er best goed bij, maar als je dan de controles uitvoert blijkt dat ze toch echt benauwd zijn.' Lees haar verhaal (27 maart).

Psycholoog Sofie: 'Lucht je hart'

'Stressreacties, zowel in je lichaam als geest, zijn normale reacties tijdens abnormale situaties zoals deze crisis. Met ons team mental support staan we medewerkers bij die hier last van hebben en zich afvragen hoe ermee om te gaan.' Lees haar verhaal (26 maart).

Intensivist Oscar: 'Twee longen kapot'

'Ik zou het willen uitschreeuwen: mensen, houd afstand, anders krijgen we ook hier Italiaanse toestanden. Wij ervaren hier helaas elke dag hoezeer patiënten getroffen worden door het coronavirus.'  Lees zijn verhaal (25 maart, artikel en foto uit De Gelderlander).