Wegspuiten van spataderen (sclerotherapie)

Behandeling waarbij vloeistof of schuim in de spataderen wordt gespoten.

Het wegspuiten van spataderen is een behandeling van spataderen (varices). Vooral de kleine en middelgrote spataderen komen hiervoor in aanmerking.

Toon meer

Hoe verloopt het wegspuiten van spataderen?

In de behandelkamer trekt u de schoenen, broek en kousen uit en u gaat vast op de behandelbank zitten. Daarna bekijkt de arts samen met u welke aderen ingespoten moeten worden. Vervolgens gaat u op de behandelbank liggen. De arts spuit de aderen in met de vloeistof of met de foam. Bij de dieper liggende spataderen wordt dit met behulp van een echo gedaan. Bij het spuiten met foam is het de bedoeling dat u eerst op het bankje gaat staan. Dan wordt het naaldje ingebracht terwijl u staat. Vervolgens gaat u voorzichtig op de behandelbank liggen en wordt het schuim ingespoten. Na het inspuiten meet de doktersassistente een steunkous aan. Soms wordt er onder de kous nog extra druk gegeven met verbandmateriaal.

Waar vindt het wegspuiten van spataderen plaats?

Het wegspuiten van spataderen gebeurt door de dermatoloog op de afdeling Chirurgie-heelkunde.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.