Voorste kruisbandreconstructie

Operatie waarbij de voorste kruisband wordt vervangen door een nieuwe band. 

Als u een gescheurde voorste kruisband of een instabiele knie heeft en fysiotherapie niet helpt om de knie weer stabiel te krijgen, heeft u een operatie nodig.

De naam van de operatie is 'voorste kruisbandreconstructie'. De nieuwe band wordt gemaakt van een van uw eigen pezen.

Toon meer

Hoe verloopt de voorste kruisband reconstructie?

Als u geopereerd moet worden kan de orthopeed kiezen uit verschillende operatietechnieken om de kruisband te vervangen. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband maakt hij een nieuwe band van een van uw pezen. Dit gebeurt via een kijkoperatie in de knie. Daarnaast werkt de arts eventuele beschadigingen van het kraakbeen en de meniscus bij. Sommige meniscusscheuren kunnen zelfs gehecht worden, wat uiteindelijk beter is voor de knie.

Als alles goed gaat, mag u de dag na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. De eerste 4 tot 6 weken loopt u met 2 krukken; daarna zijn de meeste mensen weer in staat om te gaan fietsen en auto rijden. Werkhervatting is mogelijk na 2 tot 3 maanden. Dit hangt af van het soort werk dat u doet. Voor de meeste mensen duurt het 9 maanden tot 1 jaar voordat ze volledig hersteld zijn. Uw kruisband is in deze periode extra kwetsbaar. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie.

Welke verschillende technieken zijn er?

Gebruik van een pees uit de knie
Een goede methode is om gebruik te maken van het middelste gedeelte van de knie-pees (patella-pees) met 2 botblokjes die daar aan vastzitten. Het voordeel hiervan is dat de 2 botblokjes stevig met 2 schroeven in het boven- en onderbeen vastgezet kunnen worden. Een nadeel is dat de revalidatie soms gepaard gaat met langdurige pijnklachten aan de voorzijde van de knie op de plaats waar de pees is uitgesneden.

Gebruik van een pees uit de hamstrings
In CWZ gebruiken we vooral de hamstrings-pezen. Deze zitten aan de binnenzijde van de knie. De chirurg haalt deze eruit via een apart sneetje. Het voordeel is dat de revalidatie vlotter gaat omdat het minder pijnlijk is. Voor het vastzetten van de pezen maakt de chirurg gebruik van een soort ophangband aan een plaatje. In het onderbeen worden de pezen vastgezet met een 'oplosbare schroef’ en eventueel een metalen kram.

Waarom naar CWZ?

CWZ heeft een landelijk expertisecentrum voor knieklachten. De operatie vindt plaats in de operatiekamer. U wordt verder behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie.

CWZ Zorgapp

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Downloaden
Ga naar de App Store of Google Play en zoek op: 'CWZ Zorgapp' om de app te downloaden.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.