Verzakking endeldarm operatie

Operatie om de verzakking van de endeldarm te verhelpen. 

Welke operaties zijn er mogelijk?

Er zijn 2 operaties mogelijk bij een verzakking endeldarm.

Laparoscopische ventrale rectopexie

Deze operatie is de eerste keus bij mensen met een verzakking. Het is een kijkoperatie via de buik. De chirurg brengt een klein matje in waarmee de endeldarm als het ware wordt opgehangen. Daardoor kan hij niet meer verzakken. Soms worden de baarmoedermond of vagina-achterwand ook op deze manier opgehangen als deze zijn verzakt. In dat geval zal de gynaecoloog mee opereren.

Altemeijer procedure

Deze procedure doen we bij mensen bij wie een kijkoperatie via de buik niet veilig is. Bij deze operatie verwijdert de chirurg via de anus het overtollige en uitzakkende deel van de endeldarm.

 

 

 

 

Waar gebeurt de endeldarm operatie?

Beide operaties vinden plaats onder narcose op de operatiekamer. De opnameduur is 2 tot 3 dagen.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.