Vastzetten van de enkel

Dit is een operatie waarbij de orthopedisch chirug uw enkel vastzet met schroeven. 

De ingreep wordt ook wel enkel artrodese genoemd.

Hoe verloopt het vastzetten van de enkel?

Vaak is het mogelijk via een kijkoperatie de enkel vast te zetten. De orthopedisch chirurg maakt twee tot drie kleine snedes in de huid. Het kraakbeen en de versleten gewrichtsvlakken worden verwijderd. In de juiste stand wordt het onderbeen vastgezet aan het sprongbeen. 

De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. Na de operatie wordt de voet omwikkeld met gips. De totale duur van gipsbehandeling is 3 maanden. De eerste 6 weken onbelast, dit betekent dat u niet op uw voet mag steunen.

Het effect van een enkel artrodese
Het enkelgewricht kan na de operatie niet meer bewegen. Hierdoor heeft u minder pijn. De gewrichten in de middenvoet en voorvoet blijven wel bewegen. Hierdoor is in de meeste gevallen een normaal looppatroon mogelijk. Wandelen, fietsen en traplopen zijn goed mogelijk met een vastgezette enkel. Intensief rennen en springen is voor de meeste patiënten niet meer goed mogelijk.

Waar vindt het vastzetten van de enkel plaats?

De operatie gebeurt op de operatiekamer. U wordt opgenomen op de verpleegafdeling van orthopedie.

CWZ Zorgapp vastzetten enkel

Lees alles over uw operatie in de gratis CWZ Zorgapp. U vindt hier informatie over hoe u zich kunt voorbereiden, wat er tijdens de operatie gebeurt en wat u na de operatie thuis kunt doen. U ontvangt ook meldingen als er belangrijke informatie voor u klaar staat.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.