Vaginale kunstverlossing

Met een vacuümpomp zal de arts helpen bij de geboorte van uw kind.

Soms gaat de laatste fase van een bevalling niet goed. U perst bijvoorbeeld al heel lang en toch komt het kind er niet uit. Of het kind krijgt het benauwd tijdens het persen. De gynaecoloog besluit dan om de bevalling te versnellen.

Hoe verloopt een vaginale kunstverlossing?

U ligt op een kort bed met uw benen in steunen. Meestal wordt u bij een vacuümbevalling ingeknipt. U krijgt dan van te voren een plaatselijke verdoving tegen de pijn. In CWZ wordt meestal gebruik gemaakt van een klein handzaam vacuümpompje. Eerst zet de arts de zuignap op het hoofdje van de baby. De arts zuigt met de pomp de lucht uit de zuignap. Als alle lucht eruit is, zit hij goed vast op het hoofdje. Op het moment dat u een wee krijgt, trekt de gynaecoloog aan de zuignap. U moet zo krachtig mogelijk meepersen. Als het hoofdje eruit is haalt de arts het kapje weg. Daarna kan de baby op een natuurlijke manier naar buiten komen. De baby heeft na een vacuümverlossing vaak een rode plek op het hoofdje. Die plek is meestal binnen een dag of twee verdwenen.

Wanneer een vaginale kunstverlossing?

De belangrijkste redenen voor een vaginale kunstverlossing zijn het niet vorderen van de uitdrijving en/of dreigend zuurstoftekort bij het kind.

Waar vindt een vaginale kunstverlossing plaats?

Een vaginale kunstverlossing gebeurt op de afdeling verloskunde van CWZ.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.