Stabilisatie van de knieschijf

Een stabilisatie van de knieschijf is een operatie aan een pees rondom de knieschijf. 

Een instabiele knieschijf is te verhelpen met een operatie. De orthopedisch chirurg verandert de baan van de pees die zorgt voor de stabiliteit van de knieschijf. Dit gebeurt door de aanhechting van de pees aan het bot van het onderbeen te verplaatsen.

Deze operatie wordt soms gecombineerd met een peesoperatie, waarbij van een van de hamstringpezen een versterking gemaakt wordt tussen bovenbeen en knieschijf.

Toon meer

Hoe verloopt de stabilisatie van de knieschijf?

Operatie
Tijdens de operatie maakt de chirurg een snee over het onderbeen. Daarna legt hij de aanhechting van de pees vrij en maakt deze los met een stukje van het bot. Door de knie te buigen wordt de juiste positie bepaald. Daarna wordt het stukje bot weer vastgezet met 2 schroeven. Als de stabiliteit van de knieschijf dan nog onvoldoende is, kan ook een bandreconstructie gedaan worden met een hamstring pees. De chirurg zet deze pees op de juiste spanning tussen knieschijf en bovenbeen vast. Tot slot wordt de wond gesloten met oplosbare hechtingen.

Dag na de operatie
De dag na de operatie komt de fysiotherapeut bij u langs. U krijgt dan een klittenbandspalk. Deze voorkomt dat de knie teveel buigt tijdens het lopen. U krijgt uitleg wat u wel en niet mag bewegen. U mag al uit bed met behulp van krukken.

Naar huis
Als alle controles goed zijn en de fysiotherapeut is tevreden over het herstel mag u naar huis. Dit is vaak tegen de middag van de eerste dag na de operatie.

Weer thuis
De eerste 6 weken heeft de verplaatste peesaanhechting nodig om te kunnen genezen. In die periode mag u het been alleen belasten op krukken en terwijl u een klittenbandspalk draagt. Onder de douche of in de stoel of in bed mag de spalk af. Douchen mag, maar niet te lang. Dit is slecht voor de wond. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de oplosbare hechtingen verdwenen zijn. Thuis volgt u ook nog fysiotherapie. De fysiotherapeut begeleidt u in de opbouw van het lopen en oefenen. Voor de beste revalidatie na een stabilisatie van de knieschijf heeft CWZ orthopedie een revalidatieprogramma gemaakt voor uw fysiotherapeut. U krijgt dit programma na uw ontslag mee naar huis. Deel dit programma met uw fysiotherapeut.

Waarom naar CWZ voor stabilisatie van de knieschijf?

CWZ heeft een landelijk expertisecentrum voor patellofemorale (knieschijf)klachten. Patiënten uit het hele land worden doorverwezen naar de orthopedisch chirurgen van CWZ. Zij zijn zeer ervaren in zowel conservatieve (niet operatieve) als operatieve behandeling van patellofemorale klachten.

CWZ Zorgapp stabilisatie knieschijf

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Revalidatieprogramma fysiotherapie na stabilisatie van de knieschijf

Voor de beste revalidatie na een stabilisatie van de knieschijf heeft CWZ orthopedie een revalidatieprogramma gemaakt voor uw fysiotherapeut. U krijgt dit programma na uw ontslag mee naar huis. Deel dit programma met uw fysiotherapeut.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.

Behandeling in het expertisecentrum knie | CWZ Nijmegen

Expertisecentrum knie

Patiënten uit het hele land worden naar ons doorverwezen voor deze behandeling.

Naar het expertisecentrum