Speekselklier operatie

Met een speeksel operatie verwijdert de chirurg een deel van de speekselklier of de hele speekselklier.

U krijgt een speekselklier operatie, als uw arts een gezwel heeft vastgesteld. Meestal zijn deze gezwellen goedaardig, maar een operatie is nog steeds nodig. Deze gezwellen blijven groeien.

Als uw speekselklieren ontstoken of wat dikker zijn, kan het helpen om op zuurtjes te kauwen en uw mond met citroenzuur te spoelen. Soms is een antibioticakuur noodzakelijk. Een speekselklier operatie is nodig als deze behandelingen onvoldoende resultaat hebben.

Toon meer

Hoe gaat een speekselklier operatie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. Bij de speekselklier in de onderkaak maakt de arts een snee van ongeveer 5 centimeter onder de onderkaak. Bij de oorspeekselklier is een vrij grote snee nodig, die loopt van voor het oor naar beneden tot een paar centimeter onder de kaakrand. De chirurg haalt daarna een deel van de klier of de hele klier weg. Na de operatie plaatst de chirurg een drain. Hierdoor kan het wondvocht weglopen. De drain wordt de volgende ochtend verwijderd.

Waar vindt een speekselklier operatie plaats?

Een speekselklier operatie wordt gedaan op de operatiekamer. U wordt opgenomen op de afdeling kort verblijf van CWZ.

Folder

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.