Slokdarmstent plaatsen

Een slokdarmstent is een flexibel buisje, dat tijdens een endoscopisch onderzoek wordt ingebracht.

U heeft met uw arts afgesproken om een slokdarmstent te laten plaatsen. Hiervoor is gekozen omdat uw klachten komen doordat er nauwelijks of geen doorgang van voeding meer mogelijk is via de slokdarm.

Hoe gebeurt het plaatsen van een slokdarmstent?

Voor de behandeling begint krijgt u een drankje wat schuimvorming in de maag tegen gaat. Zo kan de arts beter kijken in uw maag. Uw keel wordt verdoofd met een spray waardoor u heel weinig voelt van de behandeling. Ook krijgt u een roesje (sedatie) waardoor u tijdens de behandeling slaperig en ontspannen bent. Vervolgens krijgt u een endoscoop via uw mond in uw keel. Een endoscoop is een buigzame slang van een paar millimeter dik. U kunt ondertussen gewoon doorademen. De arts brengt via de slang lucht in de maag om een beter zicht te krijgen. U kunt dit wat opboeren. Ook ontstaat er hierdoor vaak een opgezet gevoel in de bovenbuik. Via de endoscoop wordt een dunne draad ingebracht, een zogenaamde voerdraad. Via deze voerdraad wordt het samengevouwen buisje ingebracht en met behulp van röntgendoorlichting op de juiste plaats gelegd. Na het uitvouwen van dit buisje wordt de draad verwijderd. De behandeling duurt ongeveer een half uur.

Waar gebeurt het plaatsen van een slokdarmstent?

Het plaatsen van een slokdarmstent gebeurt op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.