Schouderprothese

Een kunstgewricht wat ervoor zorgt dat de schouder weer goed kan bewegen.

Als uw schouder erg versleten is door artrose, kan het nodig zijn om het versleten deel te vervangen door een prothese.

Soorten schouderprotheses

In CWZ worden er 3 verschillende schouderprothesen gebruikt. U krijgt de prothese die bij uw klachten past. 

De halve (hemi) schouderprothese

Bij deze operatie vervangt de orthopedisch chirurg de  schouderkop door een metalen nieuwe kop. Deze kop is bevestigd op een steel die voor een deel in de arm geplaatst wordt. Uw spieren en pezen rondom de schouder moeten hiervoor intact zijn en goed werken. Soms kan ook alleen een deel van de schouderkop vervangen worden. Dit heet de resurfacingprothese. Bij deze operatie verwijdert de orthopedisch chirurg het beschadigde kraakbeen van de schouderkop. Het verwijderde deel wordt vervangen door een bolvormige metalen overdekking. De schouderkom wordt niet vervangen.

De omgekeerde schouderprothese

Als u ook een onherstelbare scheur in uw pees heeft, kiest de orthopedisch chirurg voor deze schouderprothese. Dit is een aangepast type prothese waarbij de delen omgekeerd geplaatst worden. Dat wil zeggen: een bol op de plaats van de kom en een kom op de plaats van de originele schouderkop. De prothese werkt dan met behulp van de kracht van de grote schouderspier. Hierdoor wordt een deel van de kracht en functie hersteld terwijl de oorspronkelijke pezen van de schouder er niet meer zijn.

 

Na de operatie

Alle 3 de operaties duren ongeveer 60 -90 minuten. 

Meestal kunt u ongeveer 2 dagen na de operatie weer naar huis. Hier gaat u verder met revalideren. U krijgt ongeveer 4 weken een draagband (een soort stevige mitella). Na ongeveer 6 weken mag u weer autorijden en fietsen. Als u zittend werk doet, kunt u vaak na 6 weken weer starten. Als u zwaarder werk doet, kunt u weer na ongeveer 8 weken beginnen. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie. 

Waar gebeurt het plaatsen van een schouderprothese?

U wordt behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie. We hebben orthopeden in huis die schouder experts zijn. U wordt dus geopereerd door een ervaren arts. 

Folder

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.