Ruggenprik-spinaal

Een spinale ruggenprik is een vorm van plaatselijke anesthesie.

Bij een ruggenprik krijgt u een prik in uw rug, tussen de wervels. De prik verdooft uw buik, onderlichaam en benen.  U voelt uw onderlichaam en benen dus niet meer. Maar u merkt wel wat er om u heen gebeurt. De anesthesioloog geeft een ruggenprik bijvoorbeeld bij een knie- of een heupoperatie.

Er zijn 2 soorten ruggenprik:

Toon meer

Hoe verloopt een spinaal ruggenprik?

Vóór de behandeling
U krijgt eerst plakkertjes op de borst en een klemmetje op een vinger. Met de plakkertjes meet de arts uw hartslag. Met het klemmetje controleert de arts of er voldoende zuurstof in uw bloed is. Daarna meet de arts uw bloeddruk. Ook krijgt u een infuusnaald in uw arm.

De ruggenprik
Voor de prik moet u gaan zitten of op een zij gaan liggen. De anesthesioloog vraagt u om uw rug bol te maken. Daarna prikt hij tussen uw wervels. Hij spuit het verdovingsmiddel in. U merkt dan dat eerst uw benen warm, slap en gevoelloos worden. Later volgt de rest van uw onderlichaam.
Afhankelijk van het verdovingsmiddel duurt de verdoving 3 tot 6 uur. Daarna krijgt u waarschijnlijk pijn op de plaats waar u geopereerd bent. Wacht liever niet te lang om de verpleegkundige om een pijnstiller te vragen.

Waar vindt een spinaal ruggenprik plaats?

De ruggenprik wordt gegeven door een anesthesioloog. Tijdens de operatie houdt de anesthesioloog in de gaten of u bijwerkingen krijgt. Hij neemt dan direct maatregelen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.