Ruggenprik-epiduraal

Een epidurale ruggenprik is een vorm van plaatselijke anesthesie.

Er zijn twee soorten ruggenprikken. Een epidurale ruggenprik en een spinale ruggenprik.

Bij een epiduraal anesthesie wordt er een slangetje in de rug geplaatst. Dit wordt vooral toegepast bij operaties in de buik- of borstholte, waarvan bekend is dat ze gepaard gaan met veel pijn tijdens en na de operatie. Behalve bij operaties kan een epidurale ruggenprik ook toegepast worden bij een bevalling.

Toon meer

Hoe gebeurt de ruggenprik?

U krijgt eerst plakkertjes op de borst en een klemmetje op een vinger. Met de plakkertjes meet de arts uw hartslag. Met het klemmetje controleert zij of er voldoende zuurstof in uw bloed is. Daarna meet de arts uw bloeddruk. Ook krijgt u een infuusnaald in uw arm.

Voor de prik moet u gaan zitten of op een zij gaan liggen. De anesthesioloog vraagt u uw rug bol te maken. Voordat wordt gestart met de procedure, wordt eerst de juiste positie op de rug bepaald en wordt die plek verdoofd. Daarna prikt hij tussen uw wervels. Als de anesthesioloog de naald op de juiste plaats heeft gebracht wordt een heel dun slangetje ingebracht. Door dit slangetje wordt het verdovingsmiddel toegediend. Daarna krijgt u het verdovingsmiddel via een pompje toegediend.

U merkt dat een deel van uw onderlichaam warm en gevoelloos wordt. Het slangetje kan tot een paar dagen na de operatie gebruikt worden om er pijnstillende medicijnen door te geven. In tegenstelling tot een spinaal anesthesie wordt een epiduraal anesthesie vrijwel altijd gecombineerd met een algehele anesthesie (narcose).

Er is nog een andere soort ruggenprik, namelijk de ruggenprik spinaal.

Waar gebeurt de epiduraal ruggenprik voor een operatie?

De epidurale ruggenprik wordt toegediend door een anesthioloog. Gedurende de hele operatie blijft de anesthesioloog bij u. De bewakingsapparatuur is aangesloten en het anesthesieteam houdt uw lichaam net zo goed in de gaten als bij een algehele anesthesie.

Meer over ruggenprik-epiduraal

Meer informatie over een operatie met anesthesie bij CWZ.
Meer informatie over een ruggenprik epiduraal bij bevalling.

 

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.