Ruggenprik-epiduraal

Een epidurale ruggenprik is een vorm van plaatselijke anesthesie.

Bij een epiduraal anesthesie wordt er een slangetje in de rug geplaatst. Dit wordt vooral toegepast bij operaties in de buik- of borstholte, waarvan bekend is dat ze gepaard gaan met veel pijn tijdens en na de operatie. Behalve bij operaties kan een epidurale ruggenprik ook toegepast worden bij een bevalling.

Hoe verloopt een epiduraal ruggenprik?

Vóór de behandeling
U krijgt eerst plakkertjes op de borst en een klemmetje op een vinger. Met de plakkertjes meet de arts uw hartslag. Met het klemmetje controleert de arts of er voldoende zuurstof in uw bloed is. Daarna meet de arts uw bloeddruk. Ook krijgt u een infuusnaald in uw arm.

De ruggenprik
Voor de prik moet u gaan zitten of op een zij gaan liggen. De anesthesioloog vraagt u om uw rug bol te maken. Voordat wordt gestart met de procedure, wordt eerst de juiste positie op de rug bepaald en wordt die plek verdoofd. Daarna prikt hij tussen uw wervels. Als de anesthesioloog de naald op de juiste plaats heeft gebracht wordt een heel dun slangetje ingebracht. Door dit slangetje wordt het verdovingsmiddel toegediend. Daarna krijgt u het verdovingsmiddel via een pompje toegediend.
U merkt dat een deel van uw onderlichaam warm en gevoelloos wordt. Het slangetje kan tot een paar dagen na de operatie gebruikt worden om pijnstillende medicijnen te geven. In tegenstelling tot een spinaal anesthesie wordt een epiduraal anesthesie vrijwel altijd gecombineerd met een algehele anesthesie (narcose).

Er is nog een andere soort ruggenprik, namelijk de ruggenprik spinaal.

Waar vindt de epiduraal ruggenprik plaats?

De epiduraal ruggenprik wordt toegediend door een anesthesioloog. Gedurende de hele operatie blijft de anesthesioloog bij u. De bewakingsapparatuur is aangesloten en het anesthesieteam houdt u net zo goed in de gaten als bij een algehele anesthesie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.