Pleuradrainage

Het verwijderen van vocht tussen de longvliezen met behulp van een dun slangetje (drain). 

Wanneer er te veel vocht tussen de longvliezen zit, krijgt u het benauwd. Het vocht drukt dan op de longen.

Hoe verloopt pleuradrainage?

De longarts brengt het slangetje tussen twee ribben in. Dat gebeurt na plaatselijke verdoving. U zit rechtop of ligt (in zijligging). Het afgezogen vocht kan onderzocht worden in het laboratorium.

Waar vindt pleuradrainage plaats?

Pleuradrainage gebeurt meestal op de behandelkamer van de operatie-afdeling. Soms wordt het op een bed op de verpleegafdeling longziekten gedaan. Op de afdeling longziekten kan het ook plaatsvinden met een naald in plaats van een slangetje. Dit noemen we een ontlastende punctie.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.