Pleuradrainage

Het verwijderen van vocht met behulp van een dun slangetje (drain). 

Wanneer er te veel vocht tussen de longvliezen zit, krijgt u het benauwd. Het vocht drukt dan op de longen.

Hoe wordt pleuradrainage gedaan?

Het slangetje wordt, na plaatselijke verdoving, door de longarts tussen 2 ribben in gebracht. U zit hiervoor rechtop of ligt (in zijligging). Het afgezogen vocht kan onderzocht worden in het laboratorium.

Waar gebeurt een pleuradrainage?

Een pleuradrainage gebeurt meestal op de behandelkamer van de operatie-afdeling. Soms wordt de pleuradrainage op een bed op de verpleegafdeling longziekten of op de afdeling longziekten gedaan. In dit laatste geval kan het ook plaatsvinden met een naald in plaats van een slangetje. Dit noemen we een ontlastende punctie.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.