Plaveiselcelcarcinoom verwijderen

Het chirurgisch verwijderen van kwaadaardige cellen in de huid. 

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige woekering van de hoornvormende cellen in de huid (keratocyten). Deze huidkanker wordt vaak gekenmerkt door hoornvorming.

Ook is zweervorming (ulceratie) mogelijk en bloedt de tumor makkelijk. De tumor heeft vaak een voorstadium van kleine hoornplekjes (zogeheten keratosis actinica) die makkelijk bloeden. Ze komen vooral voor in het gelaat en op de handen. Dat zijn gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld.

Toon meer

Hoe verloopt het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom?

  • De plastisch chirurg zal het plaveiselcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderen (excisie). Hierbij wordt rekening gehouden met een extra marge rond de zichtbare huidafwijking en met het cosmetische resultaat.
  • Als het niet mogelijk is om de huidkanker onder plaatselijke verdoving te verwijderen, gebeurt het onder narcose.
  • Als het niet mogelijk is om de wondranden direct te sluiten, zal de arts gebruik maken van een transpositie van huid. Huid van elders wordt dan in de omgeving verschoven om de wond toch mooi te kunnen sluiten.
  • In sommige gevallen is een transplantaat een optie. Na het wegsnijden van de huidkanker wordt er een stukje huid van elders in het wondgebied geplaatst.

Na de behandeling blijven patiënten vaak nog enkele jaren en soms levenslang onder controle van de dermatoloog.

Waar vindt het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom plaats?

De ingreep wordt uitgevoerd op de operatiekamers of dagbehandelcentrum in CWZ door artsen van de afdeling plastische chirurgie.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.