Plaveiselcelcarcinoom verwijderen

Chirurgisch verwijderen van kwaadaardige cellen. 

Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige woekering van de hoornvormende cellen in de huid (keratocyten). Deze tumor wordt dan ook vaak gekenmerkt door hoornvorming.

Ook is zweervorming (ulceratie) mogelijk en bloedt de tumor makkelijk. De tumor heeft vaak een voorstadium van kleine hoornplekjes (zogeheten keratosis actinica) die makkelijk bloeden, vooral in het gelaat en op de handen. Dat zijn gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Na de behandeling blijven patiënten vaak nog enkele jaren en soms levenslang onder controle van de dermatoloog.

Toon meer

Hoe gebeurt het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom (huidkanker)?

  • De plastisch chirurg zal het plaveiselcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderen (excisie). Hierbij wordt rekening gehouden met een extra marge om de zichtbare huidafwijking en het cosmetisch resultaat.
  • Als het niet mogelijk is om het onder plaatselijke verdoving te verwijderen, wordt dit onder narcose gedaan. Als het niet mogelijk is om de wondranden direct te sluiten, zal gebruik worden gemaakt van een transpositie van huid. Bij een transpositie wordt huid van elders in de omgeving verschoven om de wond toch mooi te kunnen sluiten.
  • In sommige gevallen is een transplantaat een optie, na het wegsnijden van de huidkanker wordt er een stukje huid van elders in het wondgebied geplaatst.

Waar gebeurt het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom (huidkanker)?

De ingreep wordt uitgevoerd op de operatiekamers of dagbehandelcentrum in CWZ door artsen van de afdeling plastische chirurgie.

Folder

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.