Plaatsen van een slokdarmstent

Een slokdarmstent is een flexibel buisje dat de doorgang in de slokdarm herstelt.

Voor deze behandeling wordt gekozen als er nauwelijks of geen doorgang van voeding meer mogelijk is via de slokdarm.

Hoe verloopt het plaatsen van een slokdarmstent?

  • Voor de behandeling begint, krijgt u een drankje dat schuimvorming in de maag tegengaat. Zo kan de arts beter kijken in uw maag.
  • Uw keel wordt verdoofd met een spray, waardoor u heel weinig voelt van de behandeling. Ook krijgt u een roesje (sedatie), zodat u tijdens de behandeling slaperig en ontspannen bent.
  • Vervolgens krijgt u een endoscoop via uw mond in uw keel. Een endoscoop is een buigzame slang van een paar millimeter dik. U kunt ondertussen gewoon doorademen.
  • De arts brengt via de slang lucht in de maag om een beter zicht te krijgen. U kunt de lucht wat opboeren. Ook ontstaat er  vaak een opgezet gevoel in de bovenbuik.
  • Door de endoscoop brengt de arts een dunne draad in, een zogenaamde voerdraad. Via deze voerdraad gaat het samengevouwen buisje naar binnen. Dit wordt met behulp van röntgendoorlichting op de juiste plaats gelegd. Na het uitvouwen van dit buisje verwijdert de arts de draad.
  • De behandeling duurt ongeveer een half uur.

Waar vindt het plaatsen van een slokdarmstent plaats?

Het plaatsen van een slokdarmstent gebeurt op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.