Pacemaker

Een pacemaker is een klein apparaatje met een of twee draden die naar het hart gaan om ervoor te zorgen dat het hartritme wordt bewaakt.

Een pacemaker is ervoor om een te laag hartritme te voorkomen en om een eventuele geleidingsstoornis te verbeteren.

Hoe verloopt een implantatie van een pacemaker?

De implantatie vindt plaats in ons ziekenhuis op de hartkatheterisatie kamer. Het is een kort ziekenhuisbezoek van één tot twee dagen. De implantatie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd team. Dit team bestaat uit een cardioloog en/of verpleegkundig specialist en hartkatheterisatie verpleegkundigen.

Na de implantatie van een pacemaker

Na de implantatie mag u de dag erna naar huis. U krijgt de dag na de implantatie, of dezelfde dag nog, een pacemakercontrole van de hartstimulatie specialist. Als erna de controle goed is, mag u in principe naar huis. U krijgt nog een voorlichtingsfolder mee naar huis waarin u bijvoorbeeld over de nazorg kunt lezen. De wondcontrole is ongeveer 10 dagen na de ingreep. De pacemaker controle is in principe twee tot drie maanden na de implantatie. Daarna vindt de controle jaarlijks plaats indien u verder geen klachten heeft.

Voorbereiding implantatie van een pacemaker?

Als u poliklinisch wordt geholpen, wordt u gebeld door de afdeling planning. Zij bepalen met u de dag van uw implantatie.De opname vindt meestal een dag ervoor plaats. Vindt de implantatie in de ochtend plaats, dan krijgt u een licht ontbijt. Als het in de middag is, krijgt u een lichte lunch. Uw medicijnen mogen met water ingenomen worden. Als de implantatie in de ochtend is, dan worden de plastabletten, Furosemide (Lasix) of Bumetanide (Burinex), na het plaatsen van de pacemaker ingenomen. Het gebruik van bloedverdunners wordt soms tijdelijk gestopt. Meer informatie hierover krijgt u van de afdeling planning.

Folder

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.