Pacemaker

Een pacemaker is een klein apparaatje met een of twee draden die naar het hart gaan om het hartritme te bewaken.

Een pacemaker is bedoeld om een te laag hartritme te voorkomen en om een eventuele geleidingsstoornis te verbeteren.

Hoe verloopt de implantatie van een pacemaker?

Voorbereiding
Bij een poliklinische behandeling wordt u gebeld door de afdeling planning. Deze afdeling bepaalt met u de dag van implantatie. De opname is meestal een dag ervoor. Het is een kort ziekenhuisbezoek van 1 tot 2 dagen.

  • Vindt de implantatie in de ochtend plaats, dan krijgt u een licht ontbijt. U neemt plastabletten, Furosemide (Lasix) of Bumetanide (Burinex) in na het plaatsen van de pacemaker.
  • Vindt de implantatie in de middag plaats, dan  krijgt u een lichte lunch. Uw medicijnen mag u met water innnemen.
  • Het gebruik van bloedverdunners wordt soms tijdelijk gestopt. Meer informatie hierover krijgt u van de afdeling planning.

De implantatie
De implantatie gebeurt op de hartkatheterisatiekamer. Zij wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd team. Dit team bestaat uit een cardioloog en/of verpleegkundig specialist en hartkatheterisatie verpleegkundigen.

Na de implantatie

  • U krijgt de dag na de implantatie of dezelfde dag nog een pacemakercontrole van de hartstimulatiespecialist. Als de controle goed is, mag u in principe naar huis. U krijgt een folder mee met informatie over de nazorg.
  • De wondcontrole is ongeveer 10 dagen na de ingreep.
  • De pacemakercontrole is in principe 2 tot 3 maanden na de implantatie. Daarna vindt de controle jaarlijks plaats als u verder geen klachten heeft.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.