Ovulatie inductie

Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen en een onregelmatige cyclus kunnen medicijnen krijgen die de eisprong stimuleren.

Meestal worden eerst clomid tabletten voorgeschreven. Werken die niet voldoende, dan zijn er hormooninjecties.

Hoe verloopt ovulatie inductie?

Clomid tabletten
Deze stimuleren de hypofyse om meer FSH hormoon te gaan produceren. Daardoor wordt de eierstok gestimuleerd om een eiblaasje (follikel) te laten rijpen. Dat wordt regelmatig gecontroleerd met een inwendige echo. Het kan zijn dat de dosering te hoog of te laag is. Dan zal in de volgende cyclus de dosering worden aangepast. Met behulp van ovulatietesten kunt u zien wanneer de eisprong verwacht wordt.

Hormooninjecties
Als het met clomid tabletten niet lukt om een eisprong op te wekken, kunnen we overgaan op hormooninjecties die het  FSH-hormoon bevatten. Dit hormoon stimuleert de eierstok tot het maken van eiblaasjes. Op de polikliniek leert een doktersassistente u hoe te spuiten en geven de fertiliteitsassistentes aan hoeveel u moet spuiten. Met inwendige echo’s controleren wij hoe uw eierstokken reageren. Als het eiblaasje voldoende gerijpt is, krijgt u nog een injectie die ervoor zorgt dat er een eisprong gaat plaatsvinden.

Waar vindt de ovulatie inductie plaats?

U wordt begeleid door het fertiliteitsteam voor vruchtbaarheidsstoornissen. Controle van de rijping van de eiblaasjes (follikel) gebeurt tijdens het follikelspreekuur. Dat kan meerdere keren in een cyclus plaatsvinden.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.