Opspuiten of dotteren van de traanweg

Dit is een behandeling om de traanweg bij het oog weer toegankelijk te maken.

Bij opspuiten spuit de arts een beetje contrastvloeistof in de traanweg en brengt deze in beeld. Bij dotteren rekt de arts de traanweg op met behulp van een ballonnetje.

Hoe verloopt het opspuiten of dotteren van de traanweg?

Het opspuiten of dotteren van de traanweg gebeurt met behulp van röntgenonderzoek. U ligt op uw rug op een röntgentafel. 

Opspuiten 

  • De traanweg wordt doorgespoten met een kleine hoeveelheid röntgencontrastmiddel.  Dit middel wordt via een dun buisje via het traankanaaltje in het ooglid gespoten.
  • Er wordt een röntgenfoto gemaakt. Op het röntgenbeeld is te zien of de traanweg verstopt of vernauwd is en waar de eventuele afwijking zit. 
  • Het contrastmiddel komt uiteindelijk in de neus terecht en stroomt dan naar de keel. 

Dotteren

  • De vernauwing wordt met behulp van een ballonnetje opgerekt en hierdoor beter doorgankelijk gemaakt. 
  • Bij het dotteren wordt via hetzelfde slangetje een dun draadje in de traanweg gebracht, dat er bij de neus weer uitkomt.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.