Open dislocatie heup

Bij deze operatie maakt de orthopedisch chirurg het heupgewricht via een snee vanaf de zijkant open.

Om bij het gewricht te komen wordt een stuk bot doorgenomen en met de spieren die eraan vastzitten naar voren weggeschoven. 

Wanneer krijgt u open dislocatie heup?

Een open dislocatie gebeurt meestal bij patiënten met een jongvolwassen of middelbare leeftijd. Vaak gaat het om sportieve mensen die vooral pijn hebben tijdens het sporten. Vaak is er sprake van pijn in de lies en een verminderde beweeglijkheid bij het buigen en draaien van de heup. Er zijn verschillende afwijkingen die met deze operatie behandeld kunnen worden.

Labrum letsel
Het labrum is een flexibele rand van kraakbeen aan de rand van de kom. Dit ligt rond de heupkop en sluit als het ware het centrale gedeelte van het heupgewricht af. Dit labrum is bij sommige mensen kapot. De meest voorkomende oorzaak van een labrumscheur is beklemming van het labrum.

Femoro-acetabulair impingment klachten
Dit is een aandoening van de heup waarbij er abnormaal contact is tussen bekkenrand en de bovenkant van het bot van het bovenbeen. Dit kan tot gevolg hebben dat er beschadigingen van het kraakbeen of kapsel ontstaan. Wanneer dit op tijd behandeld wordt, kan dit gecorrigeerd worden waarbij de schade beperkt wordt. Hiermee kan een heupprothese uitgesteld worden of misschien zelfs voorkomen.

 

Er zijn twee vormen van impingment (beklemming):
  • De campvorm: dit is een afwijking van de kop-halsovergang. Dit komt voornamelijk voor bij jonge mannelijke patiënten.
  • De pincervorm: dit is een afwijking van de bekkenrand en komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de dertig en veertig jaar. In de meeste gevallen (75%) is er een combinatie van beide types.

Wat gebeurt er tijdens een open dislocatie heup?

De operatie duurt 1 tot 1,5 uur. De patiënt ligt op de zij. Na het openen van de heup, draait de chirurg de heup uit de kom. Zo komt het kapsel in beeld dat wordt geopend zonder daarbij de bloedvaten naar de dijbeenhals en de heupkop te beschadigen.

Daarna kan hij afwijkingen rond de kop en dijbeenhals goed zien en weghalen. Ook kijkt hij of er een labrumscheur is op de rand van de kom, deze kan glad worden gemaakt en waar nodig gehecht.  Verder inspecteert hij het kraakbeen en eventuele losse kraakbeenflappen of -fragmenten (‘gewrichtsmuisjes’) worden verwijderd. 

Als de afwijkingen zijn weggenomen wordt de heup weer in de kom gedraaid en het kapsel gesloten. Het weggeschoven botfragment wordt weer op zijn plek aan de zijkant van de heup vastgeschroefd met twee kleine schroeven.

Waar gebeurt een open dislocatie heup?

De operatie gebeurt in de operatiekamer. Verdere behandeling vindt plaats op de verpleegafdeling van orthopedie.

Waarom naar CWZ voor een open dislocatie heup?

CWZ orthopedie heeft een heupexpert in huis die zeer ervaren is in deze operatie.

CWZ Zorgapp

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Downloaden
Ga naar de App Store of Google Play en zoek op: 'CWZ Zorgapp' om de app te downloaden.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.