Aanhoudende lichamelijke klachten behandeling (ALK)

CWZ is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met aanhoudelijke lichamelijke klachten (ALK). Door het uitgebreide behandelaanbod kunnen we uw zorg aansluiten op uw behoeften. 

Hoe verloopt een ALK behandeling?

Verwijzing

De huisarts verwijst u door naar het behandelcentrum ALK. Verwijzingen door medisch specialisten, psychotherapeuten, arbo-artsen en andere behandelaren zullen altijd in overleg met de huisarts plaatsvinden.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek brengen we de klachten en de achtergronden in kaart. Daarna bepalen we samen met u het behandeltraject. 

Diagnostiek voor en advies aan de huisarts

Na het intakegesprek volgt een behandeladvies aan de huisarts.

Verschillende soorten ALK behandelingen

Poliklinische behandeling 

Bij de poliklinische behandeling van aanhoudelijke lichamelijke klachten (ALK) en eventuele bijkomende psychiatrische stoornissen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals psychotherapie en/of medicatie. Als er sprake is van onderliggende trauma’s kan eventueel een specifieke traumabehandeling plaatsvinden.

Cursus omgaan met lichamelijke klachten

De cursus 'Omgaan met lichamelijke klachten'  is bedoeld voor patiënten die niet meer goed functioneren, maar voor wie een psychotherapeutische behandeling niet passend is. De groepscursus is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en leert de patiënt hoe hij de gevolgen van de lichamelijke klachten kan verminderen.

Kortdurende psychodynamische psychotherapie (KPP)

Kortdurende Psychodynamische Psychotherapie (KPP) is bedoeld voor patiënten die in staat zijn tot zelfreflectie en ondanks de klachten op een aantal levensgebieden nog redelijk functioneren. De behandeling bestaat uit 13-26 wekelijkse groepsbijeenkomsten van ieder 1,5 uur. In deze groep gaat de patiënt werken aan een onbewust zich herhalend relatiepatroon dat de lichamelijke klachten veroorzaakt of versterkt.

Dagbehandeling

Dagbehandeling van 2 dagen per week voor 3 of 6 maanden. Deze behandeling is bedoeld voor patiënten die vanwege hun lichamelijke klachten niet langer kunnen functioneren in hun dagelijks leven. De groepsbehandeling versterkt het vermogen om eigen en andermans lichaamssignalen waar te nemen en daarvoor open te staan. Ook leert de patiënt onderliggende mentale toestanden te ervaren en beter emoties te uiten.

Dagklinische nazorggroep

De 1-daagse nazorggroep is bedoeld voor patiënten die de dagbehandeling gedurende 6 maanden met succes hebben doorlopen en nog kunnen profiteren van een nazorgbehandeling.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.