Obstipatie (verstopping) leefregels en medicijnen

Een ander woord voor obstipatie is verstopping. Men spreekt van obstipatie wanneer de stoelgang verstopt is, hierdoor gaat het poepen lastiger.

Bij verstopping hoeft u niet meteen naar de huisarts.

Leefregels bij een verstopping

U kunt zelf de volgende dingen doen:
  • drink voldoende, minstens twee liter per dag
  • eet regelmatig, sla het ontbijt bijvoorbeeld niet over
  • eet genoeg vezels, die zitten bijvoorbeeld in volkorenproducten, groenten en fruit
  • zorg voor genoeg beweging
  • houd de ontlasting niet op, en probeer ook niet hard te persen. 

Medicijnen bij een verstopping (obstipatie)

Helpen deze maatregelen niet goed? Dan kan de huisarts u medicijnen geven. Bijvoorbeeld middelen met dezelfde werking als voedingsvezels (bulkvormers). Ze houden vocht vast in de darmen. Daardoor wordt de ontlasting zachter en de darmen worden voller. Laxeermiddelen kunt u beter niet gebruiken. Ze kunnen de darmwand beschadigen. De verstopping gaat dan vaak niet meer over. Dit heet een luie darm. U hebt bovendien steeds meer laxeermiddelen nodig voor hetzelfde effect. Laxeerkruiden en laxeerthee kunt u daarom ook beter niet nemen. Bij sommige mensen is een klysma nodig. De arts brengt dan via de anus een slangetje in de dikke darm. Door het slangetje laat ze vloeistof de dikke darm in lopen. Resten ontlasting komen dan makkelijker los uit de darm.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.