Melanoom behandeling

Een melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Een melanoom kan uitzaaien in het hele lichaam.

Hoe verloopt een melanoom behandeling?

De behandeling is in principe chirurgisch. Behalve het melanoom moet ook een rand gezond weefsel worden verwijderd. Zo maken we de kans zo klein mogelijk dat er op die plek later weer een melanoom komt.

  • Eerst wordt een verdacht plekje verwijderd en microscopisch onderzocht. Dit kan meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving.
  • Als de diagnose melanoom wordt gesteld, volgt een tweede operatie. Daarbij worden het litteken en het gebied rondom het melanoom ruim verwijderd (re-excisie).
  • Als in de nabijheid van het melanoom een lymfeklier in de lies of oksel afwijkend aanvoelt, wordt deze ook onderzocht.
  • Als de lymfeklier een uitzaaiing van het melanoom heeft, maar in het lichaam geen verdere uitzaaiingen zijn gevonden, dan kan worden besloten om alle lymfeklieren in de betreffende lies of oksel te verwijderen.
  • Als er geen verdachte lymfeklieren zijn en als de tumor dikker is dan 1 mm, dan kan aanvullend onderzoek worden gedaan naar de lymfklieren via de zogeheten schildwachtklierprocedure. Zie ook Onderzoek en verwijdering van de schildwachtklier bij melanoom. De schildwachtklierprocedure heeft een sterk voorspellende waarde over het ziekteverloop (prognose) en kan de uiteindelijke overlevingskans bij sommige mensen verbeteren.
  • Zijn er geen uitzaaiingen en vertoont het verwijderde littekengebied geen tumor meer, dan is de behandeling voltooid.
  • Zijn er wel uitzaaiingen in de lymfklier, dan volgen aanvullende onderzoeken en behandelingen.
  • Als er uitzaaiingen zijn, dan zijn er diverse behandelmogelijkheden met medicijnen. Hiervoor geldt echter dat geen van deze behandelingen kunnen genezen.

Waar vindt een melanoom behandeling plaats?

De behandeling van een melanoom gebeurt op de afdeling plastische chirurgie.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.