Medische hypnose behandeling kinderen en jongeren

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn.

Als je in hypnose bent, ben je in een toestand van een verhoogd niveau van bewustzijn. De buitenwereld verdwijnt naar de achtergrond en je gaat op in je innerlijke wereld.

Iedereen kent uit eigen ervaring zo'n moment, waarin je zo geconcentreerd bezig bent, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt. Of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is. Je kan in hypnose komen door ontspanningstechnieken en door je verbeeldingskracht te gebruiken. Dit is vergelijkbaar met een dagdroom of wanneer je over iets fantaseert. Wanneer je in hypnose bent, ben je nog wel bewust van wat er gebeurt en doe je niets tegen je wil in.

Toon meer

Medische hypnose

Als je een chronische aandoening hebt zoals: diabetes en astma, dan kan er gebruik worden gemaakt van medische hypnose. Of als je last hebt van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn.  Lichamelijke klachten of aandoeningen kunnen veel stress veroorzaken. We weten dat medische hypnose onder andere kan helpen om stress en pijn te verminderen. We maken op een therapeutische manier gebruik van de toestand van veranderd bewustzijn (de hypnose). Dit kan je helpen om anders met je klachten of aandoening om te gaan. Over het algemeen vinden kinderen en jongeren medische hypnose plezierig.

Hoe verloopt medische hypnose?

  • Jij en je ouders krijgen een uitnodiging voor een intakegesprek met een psycholoog. Hierin wordt onder andere besproken waarom je naar de psycholoog bent gekomen en wat je graag wil bereiken met de behandeling.
  • Samen met de psycholoog wordt er gekeken wat er moet gebeuren zodat je minder last hebt van je klachten. De psycholoog bepaalt of je verder geholpen kan worden met hypnose.
  • Tijdens een behandelsessie gaat de psycholoog over het algemeen meestal alleen met jou aan het werk, maar het kan ook zijn dat je ouders worden betrokken. De psycholoog zal beginnen met een ontspanningsoefening. Als het lukt om je goed te ontspannen, helpt de psycholoog je om in hypnose te komen. Daarna gaan we je verbeeldingskracht gebruiken om situaties in te beelden. Vervolgens beelden we in hoe je met deze situaties kunt omgaan De psycholoog gebruikt verschillende technieken en oefeningen om je te hier mee te helpen.
  • Buiten de afspraken om ga je thuis oefenen. Door thuis te oefenen kan je zelfhypnose aanleren. Daardoor kan je leren om zelf, zonder hulp van de psycholoog, in hypnose te komen en daarmee de vaardigheden te gebruiken die je nodig hebt om anders met je klachten of aandoening om te gaan.
  • Een behandeling op basis van hypnose duurt ongeveer 4 tot 8 afspraken.

Waar vindt een medische hypnose plaats?

Een behandeling op basis van hypnose voor kinderen en jongeren vindt plaats op de afdeling medische psychologie (C14).

Meer informatie over medische hypnose

Meer informatie over medische hypnose vindt u op de website Hypnose: heel gewoon.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.