Lichttherapie

Lichttherapie is een behandeling voor mensen die last hebben van bepaalde huidaandoeningen.

Zonlicht kan een gunstig effect hebben op huidziekten en wordt dus gebruikt als behandelmethode. Lichttherapie is mogelijk bij psoriasis, eczeem, pigmentproblemen, prurigo nodularis en zonneallergie.

Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van ultraviolet B licht. Dat is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, net als de ontsteking van de huid.

Toon meer

Hoe verloopt lichttherapie?

Tijdens de UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van uw huidskleur wordt een belichtingschema bepaald. De belichtingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden. Als iemand te veel UVB krijgt, kan roodheid van de huid ontstaan, die op zonnebrand lijkt. De verbrande huid wordt dan niet verder belicht totdat het hersteld is.

De huid wordt 2 tot 3 keer per week belicht. De duur van de UVB-kuur is afhankelijk van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling. Om uw ogen te beschermen moet u tijdens de lichtbehandeling een beschermende bril dragen.

Waar vindt lichttherapie plaats?

Lichttherapie gebeurt op de afdeling dermatologie van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.