Kijkoperatie heup

Een kijkoperatie van de heup (artroscopie) is een minimaal-invasieve operatie.

Hierbij maakt de orthopedisch chirurg 2 of 3 kleine sneetjes van 1 cm in de huid. Via die gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht.

Zo kan de chirurg het heupgewricht van binnen bekijken en afwijkingen behandelen. 

Toon meer

Hoe verloopt een kijkoperatie heup?

De kijkoperatie kan onder volledige verdoving of met een ruggenprik worden uitgevoerd. De operatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Het been wordt op een speciale operatietafel gelegd en de chirurg trekt de heupkop ongeveer 1 cm uit de kom om het gewricht te kunnen bekijken. Via enkel kleine openingen worden het heupgewricht, de heuphals en het kapsel bereikt. Via deze kleine gaatjes worden de camera en de instrumenten ingebracht en afwijkingen indien mogelijk behandeld.

Na de behandeling van het gewricht komt de heupkop weer mooi in de kom te liggen. Tijdens de ingreep wordt het gewricht gespoeld met fysiologisch steriel water. Dit kan leiden tot een zwelling van de dij. Deze trekt na een paar dagen weg. Door gebruik van de meest moderne technieken is er weinig kans op weefselschade en verloopt het herstel na de kijkoperatie spoedig.

Waarom naar CWZ voor een kijkoperatie heup?

CWZ orthopedie heeft een heupexpert in huis die zeer ervaren is in deze operatie.

Waar vindt een kijkoperatie van de heup plaats?

De operatie gebeurt in de operatiekamer. Verdere behandeling vindt plaats op de verpleegafdeling van orthopedie. 

CWZ Zorgapp

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Downloaden
Ga naar de App Store of Google Play en zoek op: 'CWZ Zorgapp' om de app te downloaden.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.