Embolisatie

Emboliseren is het sluiten van bloedvaten. 

Meestal sluiten we een bloedvat af omdat er een bloeding is. In sommige gevallen doen we een embolisatie om de kans op een bloeding tijdens een operatie te verkleinen. Embolisatie wordt ook gebruikt om een tumor te verkleinen of de stroom van het bloed te beïnvloeden.

Hoe verloopt een embolisatie?

  • Via uw lies krijgt u een slangetje ingebracht. Dit slangetje wordt een katheter genoemd.
  • Dit slangetje wordt naar het juiste bloedvat geschoven. Om te controleren of het slangetje goed ligt, krijgt u contrast ingespoten en worden er röntgenfoto’s gemaakt.
  • Als de katheter goed ligt, wordt het materiaal ingebracht. Welk materiaal er bij u gebruikt wordt, hangt af van het bloedvat wat afgesloten moet worden. Ook de reden om het bloedvat dicht te maken speelt een rol bij de keuze van het juiste materiaal.

Waar vindt een embolisatie plaats?

Embolisatie gebeurt op de afdeling radiologie in CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.