Correctie afstaande oren

Bij afstaande oren corrigeert de plastisch chirurg het kraakbeen van het oor. Hierdoor staat het oor dichter bij uw hoofd. 

Afstaande oren worden ook flaporen genoemd. Afstaande oren komen veel voor. Meestal komen ze door een afwijking van het kraakbeen van de oorschelp.

Dit is bij de geboorte al aanwezig. Meestal staat één van de oren meer af dan het andere. De correctie kan gedaan worden vanaf de leeftijd van 4 jaar tot en met volwassen leeftijd.

Toon meer

Hoe verloopt een correctie van de afstaande oren?

  • Bij volwassenen en sommige oudere kinderen gebeurt de operatie meestal onder plaatselijke verdoving. Dit is dan poliklinisch.
  • Bij (jonge) kinderen gebeurt de operatie meestal in dagbehandeling onder algehele narcose.
  • De huidsnede en dus het litteken, komt aan de achterkant van het oor.
  • De plastisch chirurg corrigeert het kraakbenige skelet van het oor en haalt een stukje huid aan de achterkant van het oor weg.
  • Daarna hecht hij de huidsnede. Na ongeveer 2 weken lossen deze hechtingen vanzelf op.
  • Na de operatie krijgt u een verband in de vorm van een tulband.

Waar vindt de correctie van de afstaande oren plaats?

De correctie van de afstaande oren gebeurt op het behandelcentrum CWZ en wordt uitgevoerd door de afdeling plastische chirurgie.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.