Colitis ulcerosa operatie

Bij deze operatie wordt het ontstoken deel van de dikke darm weggehaald.

Het kan zijn dat in uw geval medicijnen niet meer goed helpen bij colitis ulcerosa. Dan kan uw arts in overleg met u besluiten om te opereren.

Hoe verloopt een operatie bij colitis ulcerosa?

De arts kan een gedeelte van de dikke darm weghalen of de hele dikke darm. Dat laatste kan de arts voorstellen als u heel veel last heeft van ontstekingen. Een operatie waarbij de hele darm wordt weggehaald is een erg ingrijpende operatie. Vaak zijn de gevolgen blijvend. Wel gaan de klachten van colitis ulcerosa weg, omdat de dikke darm dan niet meer kan ontsteken.

Om na de operatie de darm rust te geven en te laten herstellen, kunt u een stoma krijgen. Deze is vaak tijdelijk. Behalve wanneer er een erg groot deel van de dikke dan moet worden weggehaald en ook uw endeldarm wordt verwijderd. Dan is een stoma blijvend.

Waar gebeurt de operatie colitis ulcerosa?

De operatie gebeurt onder volledige narcose op de operatiekamer.

Folder

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.