Chalazion behandeling

Bij een chalazion (gerstekorrel ooglid) zijn een aantal behandelingen mogelijk.

Soms verdwijnt een chalazion vanzelf. Het bobbeltje barst open en de talg komt eruit. Gebeurt dat niet, dan is een behandeling nodig.

Hoe verloopt het behandelen van een chalazion?

Het chalazion behandelen met warme kompressen
U kunt het chalazion behandelen met warme kompressen. Verwarm hiervoor de oogleden 2 keer per dag gedurende 10 minuten met bijvoorbeeld een warm washandje. Probeer tegelijkertijd het chalazion een beetje te masseren. Vaak barst het  na een paar dagen open. Soms schrijft de huisarts wat oogdruppels of zalf voor om te proberen dit proces te versnellen.

Het chalazion weghalen
Verdwijnt het chalazion niet binnen 6 weken vanzelf? Dan kan uw huisarts u verwijzen om het chalazion op de polikliniek oogheelkunde door de oogarts te laten verwijderen. Dit gebeurt meestal op de operatiekamer, waarbij het ooglid eerst verdoofd wordt. Vervolgens klapt de arts het ooglid om. Daarna zet de arts een sneetje in het chalazion aan de binnenkant van het ooglid. Het bobbeltje wordt leeggehaald. Daarna plakt de arts het oog af met een verbandje.

Waar vindt het behandelen van een chalazion plaats?

Voor het behandelen van een chalazion kunt u terecht bij de oogkliniek.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.