Blokkade cervicale zenuwwortel

Pijnklachten worden behandeld met behulp van een zenuwblokkade.

Om uw pijn te behandelen komt u in aanmerking voor een zenuwblokkade. Een zenuwblokkade blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuw, waardoor de pijn vermindert of geheel verdwijnt.

De cervicale zenuwwortel bevindt zich net buiten het ruggenmerg en gaat vanuit daar naar de armen. De zenuw zorgt er onder andere voor dat u uw handen en armen kunt bewegen. Ook kunt u hiermee gevoel en pijn ervaren. In de zenuw zit een verdikking. Deze verdikking geeft de pijnsignalen door. Door dit gedeelte te verdoven kan er dus pijnvermindering zijn. Meestal wordt deze behandeling uitgevoerd als eerdere behandelingen niet hebben geholpen.

Toon meer

Hoe verloopt een zenuwblokkade?

De behandeling wordt uitgevoerd bij de halswervels. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. Allereerst wordt de plaats van de behandeling door middel van röntgendoorlichting bepaald en afgetekend op de huid. Na het schoonmaken van de huid met een desinfecterende vloeistof wordt de nek met steriele doeken afgedekt. Onder plaatselijke verdoving wordt een dunne naald bij de zenuw geplaatst. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van doorlichting met röntgenstraling, die laat zien of de naald de juiste plaats heeft bereikt. De plaatselijke verdoving kan een kort, brandering gevoel geven. Ook kunt u tintelingen of een kortdurende pijn ervaren op het moment dat de naald bij de zenuw komt.

Via de naald wordt een plaatselijke verdoving met of zonder een ontstekingsremmende vloeistof ingespoten. Ook kan deze behandeling met elektriciteit plaatsvinden: deze behandeling heet PRF (gepulseerde radiofrequente behandeling). De ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Waar vindt een zenuwblokkade plaats?

Een zenuwblokkade gebeurt op de pijnkliniek.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.