VDRS Betrokken Vaderschap: Nederland moet 'vaderland' worden'

Aanstaande moeders weten al dat ze op de zwangerenmarkt in CWZ een hoop nuttige informatie en tips kunnen opdoen. Maar ook voor vaders is een bezoek aan de markt van waarde.

VDRS is er aanwezig om workshops te geven over betrokken vaderschap, en nuttige tips en handvaten te verschaffen. Bijvoorbeeld over wat je als vader wel en niet moet doen voor, tijdens en na de bevalling. En ze leggen uit hoe je voor een goede balans tussen werk en gezin kunt zorgen.

Ouderschap wordt nog te vaak aan de moeder gekoppeld, vindt Marius van Regteren van VDRS en bestuurslid van de Stichting voor Betrokken Vaderschap. ‘Vaders zitten vaak in een rol waarin werk op de eerste plaats staat. Dat heb ik zelf ook ervaren. Ik ben vader van vier. In het verleden kwam ik regelmatig al telefonerend thuis, druk met mijn werk als consultant. Op een gegeven moment merkte ik dat het niet goed voelde. Toen ben ik me gaan inlezen in het vaderschap, en ben ik tot de conclusie gekomen dat een betrokken en aanwezige vader van groot belang is voor een kind. Die boodschap wil ik delen met anderen. Vaders moeten zich bewust worden van hun rol. Nederland moet een ‘vaderland’ worden.’

‘We krijgen positieve reacties,’ vertelt Marius. ‘De tips zijn erg welkom. En onze workshop over vaderschap door de eeuwen heen is erg interessant. Voor de tijd van kantoren en fabrieken waren vaders meer betrokken bij hun gezin. Die rol moet teruggepakt worden, zodat de ’nu even niet’-vader tot het verleden gaat behoren. Dat is niet meer van deze tijd.’

Het volgen van workshops bij VDRS is goed te combineren met het verdere programma van de zwangerenmarkt. Zo kunnen zowel moeder als vader aan bod komen. Ook de website van VDRS kan vaders houvast bieden. Hier vind je meer informatie over VDRS en tevens de geplande events in de komende periode, waaronder een VIP Workshop voor aanstaande en kersverse vaders.