Stappen fast track revalidatie

Hier leest u alles wat u moet weten als u als patiënt gebruik gaat maken van het fast track programma bij orthopedie in CWZ Nijmegen.

Er zijn verschillende stappen in het fast track programma.

Vóór de operatie

  • Eerst bezoekt u de orthopeed of verpleegkundig specialist.
  • Daarna komt u 2 tot 3 weken voor de geplande operatiedatum op het spreekuur van de anesthesist (regelt de verdoving). De anesthesist beoordeelt uw huidige gezondheidstoestand en bespreekt de narcose (verdoving) met u.
  • Tijdens de groepsvoorlichting krijgt u samen met een aantal andere patiënten alle informatie over de operatie en behandeling. De verpleegkundig specialist, een fysiotherapeut, de orthopedisch verpleegkundige en een medewerker van het transferpunt zorg (regelen alle nodige nazorg) staan voor u klaar. Het is erg prettig als u een begeleider bij zich heeft.
  • U wordt op de dag van de operatie in de ochtend verwacht op verpleegafdeling orthopedie A22. De verpleegkundige zal u ontvangen en wegwijs maken op de afdeling.

Tijdens de operatie

Tijdens een operatie om een totale heupprothese of een totale knieprothese te plaatsen wordt het aangetaste gewricht vervangen door een kunstgewricht (een prothese). Ongeveer een halfuur voor de operatie wordt u voorbereid. Natuurlijk krijgt u een goede verdoving en pijnstilling.

Na de operatie

Aan het einde van de middag of het begin van de avond na de operatie komt de fysiotherapeut bij u. U gaat voor het eerst uit bed, staan en oefent soms al met lopen. Het is de bedoeling dat u zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat doen, omdat de versleten knie of heup vervangen is en u verder niet ziek bent.
Vanaf de eerste dag na de operatie draagt u uw eigen kleding en bent u veel uit bed. De fysiotherapeut oefent 2 keer per dag met u en uw groepsgenoten.
Aan het einde van de 2e dag na de operatie kunt u weer naar huis, als u voldoet aan de ontslagcriteria. Dat wil zeggen dat u zelfstandig redelijk goed kan bewegen, de pijn onder controle is, de wond rustig is en er geen andere complicaties zijn opgetreden. Wanneer eventueel thuiszorg nodig is, moet dit ook geregeld zijn. Het is raadzaam tijdig de verdere revalidatie door een fysiotherapeut bij u in de buurt te regelen.

Video over een knieprothese operatie

In deze video laat orthopedisch chirurg Sander Koëter een model van een knieprothese zien.

Video over revalidatie na een knieprothese

In deze video vertelt orthopedisch chirurg Sander Koëter meer over de revalidatie volgens het Fast Track programma.