MS centrum veelgestelde vragen

Deze veelgestelde vragen horen bij het MS centrum.

Wat is een exacerbatie-schub-relapse?

Het gaat om een periode van neurologische achteruitgang die langer duurt dan 24 uur en waarbij er geen sprake van koorts is. Bij een opflakkering kan het gaan om een herhaling van oude uitval, klachten dan wel nieuwe uitval, klachten. De uitval, klachten kunnen verschillend aanwezig zijn. Bijvoorbeeld moeilijk bewegen van hand, arm of voet, been, wazig zien, dubbelzien, gevoelsstoornissen, extreme onhandigheid of incontinentie.

Tevoren hoort er over het algemeen een periode geweest te zijn van minstens 30 dagen waarin er geen nieuwe ms activiteit aanwezig was.

Bij vermoeidheid, hitte of stress ervaren mensen met ms soms gedurende enkele uren een toename van klachten met eventueel neurologische uitval. Het betreft vrijwel altijd klachten die al eens eerder zijn voorgekomen. Het wordt dan geen relapse, opflakkering genoemd. 

Wanneer moet ik naar het ziekenhuis bellen?

Het is mogelijk om contact op te nemen als u het zelf niet vertrouwtAls de klacht niet duidelijk uw MS betreft kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts.

Wat moet ik doen als ik klachten krijg in het weekend of avond?

Neem contact op met uw huisarts, de huisartsenpost. 

Wanneer moet een schub, exacerbatie, terugval behandeld worden?

Voor de lange termijn is het belangrijk om te weten dat het niet uitmaakt of een terugval wel of niet behandeld wordt. Door behandeling middels methylprednisolon kan voor de korte termijn een sneller herstel bewerkstelligd worden. Wanneer dit gewenst is hangt grotendeels af van de mate van invaliditeit die ontstaan is door de handicap en natuurlijk aan het oordeel van de persoon met multiple sclerose zelf.

Moet een schub, exacerbatie, terugval meteen behandeld worden?

Over het algemeen is er geen sprake van acute nood. Het is mogelijk om contact op te nemen als u het zelf niet vertrouwt of vragen heeft.

Wat is de rol van infecties bij een schub, exacerbatie, terugval?

Het is aangetoond dat rond een periode van infectie (meestal luchtweginfectie zoals griep) er ongeveer een twee keer hogere kans is op het ontstaan van een opflakkering van MS.

Is het gebruik van vitamines of een speciaal dieet nodig?

Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs voor alle diëten en vitamines. Een aanbeveling is om dit te bespreken met u behandelend neuroloog.

Hoe leg ik mijn omgeving uit wat mijn MS precies inhoudt?

In het algemeen raden wij aan om een familielid of partner mee te nemen naar een of meerdere bezoeken aan de neuroloog en MS verpleegkundige. Verder zijn er vele folders, boeken en websites over MS waar wellicht uw omgeving in geïnteresseerd is. Vraag u ms-verpleegkundige naar de websites waar u informatie kunt vinden.

Kan ik herstellen van MS?

MS is tot op heden niet te genezen. Er bestaat wel medicatie die de achteruitgang afremmen en medicatie die de symptomen bestrijden. Deze vragen kunt u bespreken met u behandelend neuroloog.

Mag ik aan alternatieve geneeskunde doen?

Het is een traject dat u zelf zult moeten bewandelen omdat er geen medische noodzaak aanwezig is om het u voor te schrijven. Wij adviseren het om het te melden bij uw neuroloog en toch ook in het medisch circuit te blijven. Blijft u alert op de kosten. MS is helaas niet te genezen, noch door de reguliere geneeskunde noch door de alternatieve geneeskunde.

Waar kan ik terecht voor lotgenotencontact?

U kun dit bespreken met u MS-verpleegkundige. Verder kunt u terecht bij de Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MSVN) Regio Nijmegen.