Herman Verwegen over totale knieprothese

Als paardenfokker is hij veel op pad. Jarenlang met knieklachten. Toen zijn been schever ging staan, stapte hij toch maar naar de huisarts.

Patiëntverhaal knieklachten | CWZ Nijmegen

Herman Verwegen is paardenfokker. Hij is daardoor veel op pad. Voor iemand van 70 jaar is hij nog flink in de weer. Dit deed hij echter al jarenlang met knieklachten. Het advies destijds: kom maar snel terug, je zal het niet lang volhouden zo. 12 jaar later was het pas echt ‘hard nodig’.

Steeds iets schever

Het is een druk bestaan als paardenfokker. Herman Verwegen is veel onderweg, gaat naar keuringen en shows. En 365 dagen per jaar heeft hij in zijn eentje de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van de dieren. Je kunt wel stellen dat Meneer Verwegen voor zijn leeftijd nog veel in beweging is. Toch liep hij al heel wat jaren rond met knieklachten. Hij zag alleen nooit reden tot verder onderzoek of een ingreep: ‘12 jaar geleden ging ik voor het eerst naar de huisarts. Mijn klachten vielen wel mee, ik had er niet zo veel last van. Het enige punt was: mijn been ging steeds iets schever staan’.

Ineens einde oefening

12 jaar rondlopen met knieklachten, hoe zit dat? Hij legt uit: ‘Doordat ik altijd in beweging ben heb ik voor mijn leeftijd sterke spieren. Ik heb het zo lang vol kunnen houden met de klachten omdat mijn spieren mijn kniegewricht zo sterk in bedwang hielden. Tot er onlangs ineens een veulen uit mijn handen glipte. Dat schoot weg, ik er achteraan. En ineens zakte ik door mijn knie. Toen wist ik gelijk dat het einde oefening was’.

'Met behulp van oefeningen was ik binnen drie maanden volledig genezen.' 
Herman Verwegen, orthopediepatiënt

Knieprothese

De huisarts adviseerde begin juli een knieprothese. Op 1 augustus, binnen een maand, werd meneer Verwegen geopereerd. ‘Dat vond ik wel even spannend. Spannend en fijn tegelijk, het moest wel echt gebeuren. Gelukkig had ik een leuke verpleegkundige en kon ik kiezen voor een ruggenprik. Daardoor was ik na de ingreep snel weer bij zinnen’.

Verbeterde versie

Er kwam snel weer beweging in de knie. De dag na de ingreep kon Herman alweer naar huis. ‘De fysio kwam toen gelijk, gelukkig thuis. Met behulp van oefeningen was ik binnen drie maanden volledig genezen. Ik voel niks van de prothese, het is net of ik mijn eigen knie weer heb, maar dan een verbeterde versie. Daar ben ik heel dankbaar voor’.

Expertisecentrum knieklachten

CWZ heeft een landelijk erkend expertisecentrum voor knieklachten

April 2019