Fabian en Samantha over kniebehandeling

Ze hebben dezelfde knieaandoening. In normale, dagelijkse situaties schiet zomaar hun knie uit de kom. Vanuit Nijkerk kwamen broer en zus naar het expertisecentrum knie. 

Patiëntverhaal knieaandoening broer en zus | CWZ Nijmegen

Klachten

Fabian (18) en Samantha (15) uit Nijkerk hadden allebei al een aantal jaren last van hun knieschijf, zowel links als recht, die regelmatig uit de kom schoot. Het gebeurde, zonder aankondiging, in situaties die voor hen normaal zijn. Fabian: ‘De eerste keer gebeurde het tijdens een watergevecht. De tweede keer liep ik per ongeluk tegen een bureau aan. De derde keer tijdens een cursus streetdance. Steeds was het mijn rechterknie. De pijn die erbij komt kijken als je knie uit de kom schiet is echt ondraaglijk’. Vanuit ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk werd Fabian doorverwezen naar Sander Koëter van het expertisecentrum knie in CWZ. Hij heeft toen in eerste instantie de rechterknie van Fabian behandeld. ‘Vorige zomer gebeurde ineens hetzelfde met mijn linkerknie. We hebben toen gelijk besloten om die ook te opereren’.

Erg veel pijn

‘Bij mij liep het iets anders’, vertelt Samantha. ‘Steeds als ik de trap op liep en daarbij mijn voet net ietsje scheef neerzette schoot mijn knie uit de kom. Ook bij het instappen in de auto. Hij schoot bij mij vaak weer vanzelf terug. Evengoed vervelend, want het doet erg veel pijn. Op de röntgenfoto’s in mijn eigen ziekenhuis was niks afwijkends te zien. Daarom ben ik toen met Fabian meegegaan naar CWZ voor een second opinion. Sander Koëter zag dezelfde aangeboren vormafwijking aan mijn knie als bij mijn broer en heeft mij toen ook behandeld’.

Fabian: ‘Ik denk dat er weinig chirurgen zijn die zo betrokken zijn als Sander Koëter. Hij dacht echt met ons mee en nam de tijd om ons alles goed uit te leggen. We hadden het gevoel dat we in goede handen waren’.

Reconstructie pezen

In het expertisecentrum knie werden bij Fabian de banden die van de knieschijf naar het bovenbeen lopen gereconstrueerd. Daarnaast is er een stuk bot uit zijn scheenbeen verplaatst waardoor de knieschijf naar binnen is verplaatst. Dit is uiteindelijk zowel links als recht gebeurd. Fabian: ‘De knieschijven zitten nu als het ware steviger vast in mijn kniegewricht’. Ook bij Samantha zijn de pezen hersteld. Bij haar werd er een stukje bot onder de knie losgemaakt en iets naar binnen en naar beneden gezet.

Half jaar revalideren

Broer en zus werden op dezelfde dag geopereerd in het expertisecentrum knie van CWZ. Een maand na de operatie liepen ze alweer rond op krukken. In totaal staat er een half jaar revalidatie voor deze operatie. ‘Het belasten is nog niet echt fijn, maar dat went vanzelf.’

Expertisecentrum knieklachten

CWZ heeft een landelijk erkend expertisecentrum voor knieklachten


Februari 2020