ZwApp

De verpleegafdeling en polikliniek verloskunde van CWZ Nijmegen werken met Zwapp: een unieke app voor zwangeren en jonge ouders.

Proficiat met uw zwangerschap!

Om u in de zwangerschap persoonlijke en juiste informatie te geven gebruiken wij ZwApp. Deze app is gemaakt door zorgprofessionals om ervoor te zorgen dat alle zwangeren de juiste medische informatie krijgen. Duidelijke informatie die door ons zelf is gemaakt, speciaal voor u.

Daarnaast heeft ZwApp ook allerlei leuke gadgets. Als u na installatie de vragenlijst invult, krijgt u daarna informatie voor u persoonlijk. Iedereen komt immers in een ander zorgpad terecht. Bijvoorbeeld: als u de vorige zwangerschap een keizersnede heeft gehad, geeft de app daar specifieke informatie over. Als er suikerziekte in de familie voorkomt, krijgt u daar extra voorlichting over. En als er in de zwangerschap dingen veranderen - uw baby ligt in stuitligging bijvoorbeeld - vindt u daar alles over bij 'medische veranderingen'.

Hoe installeert u ZwApp?

 • Download ZwApp in de iPhone Appstore of Android Playstore.
 • Kies uw VSV: Geboortezorg SAMEN Nijmegen e.o.
 • Vul het Medisch profiel (let op: vul alle vragen eerlijk in voor de juiste persoonlijke informatie).
 • E-mail PDF: als u wilt, kunt u de vragenlijst naar uzelf mailen en uitprinten.
 • Selecteer Zorginstelling: kies ziekenhuis: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.
 • ZwApp wil u berichten sturen: sta toe.

Hoe gebruikt u ZwApp?

 • Tijdlijn: Per week ziet u informatie over de groei van de baby. Daaronder staan links naar artikelen die in die week van de zwangerschap interessant zijn om te lezen.
 • Dagboek: Hier kunt u een dagboek bijhouden, foto’s of audio opnames maken, gewicht en bloeddruk invullen en bijhouden. Invullen wanneer u de baby voor het eerst voelde bewegen. Afspraken bijhouden.
 • Zorginstellingen: Hier kunt u ziekenhuis, verloskundige praktijk, echocentrum, kraamzorg en lactatiekundigen selecteren.
 • Geboorteplan: Ruimte om wensen rondom de bevalling aan te geven. Klik op e-mail om het geboorteplan naar uzelf te mailen en uit te printen. Op het spreekuur kunnen we dit bespreken.
 • Belinstructies: Lees hier na wanneer u ons moet bellen. Hier staat ook een weeëntimer.
 • Bibliotheek: Alle artikelen uit de tijdlijn zijn hier terug te vinden. Klik op het loepje om onderwerpen te zoeken.
 • Medische veranderingen: Hier staan de artikelen over veranderingen in de zwangerschap (bijvoorbeeld over tweelingen, keizersnede, stuitligging, hoge bloeddruk, thuismonitoring).
 • Persoonlijk profiel: Als er iets verandert, kunt u hier uw profiel aanpassen.

Veelgestelde vragen

Is ZwApp veilig?
De antwoorden op de vragenlijst en alles wat u daarna in ZwApp invult (bijvoorbeeld het dagboek), staan alleen op uw telefoon. De informatie wordt niet met derden gedeeld.

Waarom moet ik 'Berichten sturen' toestaan?
Op deze manier krijgt u op de juiste momenten in de zwangerschap extra belangrijke artikelen te lezen.

Wat gebeurt er na de bevalling?
Onder uw naam kunt u klikken op 'De baby is geboren!'. Als u onderaan de vraag 'Wil je tijdens de kraamtijd informatie blijven ontvangen?' beantwoordt, dan krijgt u in de eerste 10 dagen artikelen speciaal voor die eerste dagen te zien.

Hulp nodig?

Als u bij onze verpleegkundige komt voor voorlichting, zal zij u vragen of het installeren van de ZwApp is gelukt. Bij problemen kan zij u helpen. Tijdens de zwangerschapsmarkten van CWZ is in een van de kraampjes een verpleegkundige van de afdeling verloskunde om u te helpen met installeren en gebruiken van ZwApp.

Ervaringen van CWZ met ZwApp

Jeanne Boumans, senior-verpleegkundige verloskunde, en Martje Martens, arts verloskunde, deden onderzoek naar het gebruik van ZwApp