Syfilis

De bacterie komt het lichaam binnen via de slijmvliezen van vagina, penis, anus, mond of huid. Voor het aantonen van een syfilis-infectie is bloedonderzoek nodig. Het kan tot drie maanden duren voordat een infectie in het bloed is aan te tonen.

Bestaat er een kans dat u kort geleden besmet bent met syfilis, dan is het verstandig bloedonderzoek na drie maanden te herhalen. Dit kan zowel bij de huisarts, GGD als in het ziekenhuis worden gedaan.

Toon meer

Klachten / symptomen syfilis

Syfilis verloopt in fasen:

  • In de eerste fase ontstaat op de plek van de besmetting een of meer zweertjes. Dit gebeurt tussen de twee en twaalf weken na besmetting. De zweer geneest vanzelf binnen een paar weken. Zitten de zweren in de anus of vagina, dan merkt iemand niet dat hij syfilis heeft.
  • De tweede fase begint vaak met huiduitslag die lijkt op mazelen. De plekjes zitten ook op de voetzolen en de handpalmen. Ook krijgen veel mensen in dit stadium zweren in de mond. Er kunnen kale plekken op het hoofd ontstaan. Veel mensen hebben last van koorts, spier- en gewrichtspijnen en opgezette lymfeklieren.
  • Wordt iemand in de tweede fase niet behandeld, dan komt er eerst een lange periode (soms wel jarenlang) waarin er geen klachten zijn. Toch zitten de bacteriën dan nog steeds in het lichaam en richten veel schade aan in het lichaam. Na de rustige periode kan de ziekte ineens heel erg worden. De bacteriën kunnen het hart, de bloedvaten, zenuwen en de hersenen beschadigen. Er ontstaan knobbels op de huid, botten en/of lever. Elk orgaan in het lichaam kan aangetast zijn. Dit veroorzaakt veel verschillende problemen, zoals verwardheid en verlammingen en kan uiteindelijk dodelijk zijn.