Rug- of nekklachten

U heeft pijn in de rug of nek.

Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. Naar schatting heeft 80 tot 90% van de mensen op enig moment in het leven wel eens een episode van rugpijn. De kosten van het ziekteverzuim en de behandeling van rug- en nekklachten zijn gigantisch. 

In CWZ komen regelmatig patiënten met rug- of nekklachten. De klachten spelen soms opeens op (bijvoorbeeld door een ongeluk), maar vaker ontstaan ze geleidelijk. De huisarts verwijst de patiënt uiteindelijk naar CWZ. De volgende rug- en nekklachten komen veel voor:

Meer over de wervelkolom

  • De totale wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen.
  • De wervels zijn als het ware opeengestapeld en worden onderling verbonden door  facetgewrichten die zorgen voor beweeglijkheid van de rug.
  • Binnen de wervels bevinden zich bewegingssegmenten. Deze bestaan uit 2 aangrenzende wervels met daartussen een tussenwervelschijf. Deze schijf (discus) bestaat uit een bindweefselring met daarin een zacht binnengedeelte dat bestaat uit een gelatineuze massa. De tussenwervelschijf zorgt voor verbinding van de wervels en functioneert als een soort 'schokbreker'.
  • Aan elke wervel zit een wervelboog vast. De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggenmerg verloopt.
  • Tussen elke 2 wervels komt er aan weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg tevoorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel.
  • Spieren, banden en pezen helpen om de wervelkolom overeind te houden.
Toon meer

Klachten / symptomen klachten aan rug of nek

U heef veel pijn in uw rug of nek, die meer dan 6 weken duurt.

Waarom naar CWZ met klachten aan rug of nek?

Last van uw rug en nek is erg vervelend en kan u beperken in het dagelijks leven. Uw arts kijkt samen met u naar de best mogelijke behandeling. In CWZ is een pijnkliniek waar de artsen gespecialiseerd zijn in het behandelen van pijn.