Periodic Limb Movement Disorder

Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen.

Dat gebeurt meerdere keren per nacht. U schiet daarom steeds wakker. Daardoor bent u vaak moe en kan het zelfs voorkomen dat u overdag in slaap valt.

Bij sommige mensen maken ook de armen plotseling buigende en strekkende bewegingen terwijl zij slapen.

PLMD is een slaapstoornis. Artsen denken dat de oorzaak in de hersenen of in het ruggenmerg ligt. Het is dus geen spierziekte. PLMD gaat vaak samen met het restless legs syndroom (RLS). Ook wordt PLMD vaker gezien bij onder meer de ziekte van Parkinson, polyneuropathie, sommige vormen van ADHD en slaapapneu.

Wanneer er sprake is van RLS of een onderliggende ziekte die PLMD veroorzaakt, kan behandeling van deze ziekte de klachten van PLMD soms verminderen. 

Toon meer

Klachten / symptomen van PLMD

  • ’s nachts steeds wakker schieten
  • vaak heel moe zijn
  • soms zelfs overdag in slaap vallen.

Omdat u de bewegingen niet bewust meemaakt, begrijpt u niet waarom u zo slaperig en moe bent overdag. Zelf heeft u het gevoel dat de nachtrust niet verstoord is. De partner is vaak degene die de bewegingen waarneemt.

Waarom naar CWZ met PLMD?

Het Slaapcentrum CWZ Nijmegen is ervaren in onderzoek en behandeling van PLMD. KNO-artsen, longartsen, neurologen en klinisch psychologen binnen het centrum overleggen regelmatig overleg met elkaar. Met name de neuroloog heeft ervaring met de behandeling van PLMD.