Middenrifbreuk

Bij sommige mensen is de opening in het middenrif (diafragma) zo wijd dat een deel van de maag door de opening in de borstholte terug stulpt.

Dit heet een middenrifbreuk ofwel een hernia diafragmatica of hiatus hernia. Het is een belangrijke factor voor het terugstromen van maagzuur en gal in de slokdarm.

Het middenrif (diafragma) is een platte spier die de borstholte van de buikholte scheidt. In het diafragma bevindt zich een opening. Deze opening wordt ook wel de hiatus genoemd. Door deze opening gaat de slokdarm vanuit de borstholte naar de buikholte, eindigend in de maag. Onder normale omstandigheden bevindt de maag zich geheel onder het diafragma in de buikholte. 

Toon meer

Klachten / symptomen middenrifbreuk

Een middenrifbreuk geeft zelf geen klachten. Vaak wordt een middenrifbreuk dan ook per toeval ontdekt.

Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. Hierdoor kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluiten. Maaginhoud kan dan gemakkelijk omhoog stromen in de slokdarm. Dit noemen we brandend maagzuur. De medische naam voor brandend maagzuur is ‘reflux’. 

Wanneer maagsap regelmatig in aanraking komt met de slokdarmwand kunt u klachten krijgen:

  • een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen
  • deze pijn kan uitstralen naar de rug
  • een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen
  • als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.